Northug: ”Jag tänker på mina ryska vänner”

Norske skidkungen sörjer tragiska olyckan

1 av 7
STÖRTADE NER FÖR STUP Det var vid tio-tiden på fredagskvällen som olyckan inträffade. Ett sällskap med ryska turister var på väg med skoter från toppen av berget i Alpe Cermis. Skotern välte i pisten och störtade rakt ner i ett stup. Sex personer, fyra män och två kvinnor avled av skadorna.
SPORTBLADET

ALPE CERMIS/STOCKHOLM. De två sista etapperna kommer att köras som vanligt.

Men åkarna verkar tagna av den tragiska olyckan kring Tour de ski.

– Det var trist att läsa nyheterna i morse. Tänker på mina ryska vänner inom längdskidåkningen, skriver Petter Northug på sin blogg.

Olyckan där sex ryska turister omkom sent på fredagskvällen slog hårt mot den italienska alpbyn där Tour de skis två avslutande tävlingar går. Och även om tävlingarna i sig kommer att gå av stapeln ändå, om än mer avskalat, så verkar de aktiva ändå påverkas av tragedin som inträffade på samma berg där niodagarstävlingen avgörs med en spektakulär klättring.

”Mina djupaste sympatier”

Petter Northug, som leder efter fem körda etapper, skriver så här på sin blogg i dag:

”Det var trist att läsa nyheterna i morse. Tankarna går till mina ryska vänner inom längdskidåkningen. Mina djupaste sympatier, Petter Jr. Northug”

”Alltid tragiskt”

Sent på fredagskvällen fick svenske förbundskaptenen Rikard Grip frågan hur han tror att ryssarna Legkov och Vylegzjanin, som båda har chansen att vinna, påverkas.

– Det är väldigt svårt att svara hur man påverkas på individnivå. Men det är alltid tragiskt när sånt här händer, man tänker på nära och kära.

Arild Monsen, herrtränare:

– Flera av åkarna har fått veta via vänner och familj hemma, och vi har informerat dom.

”En vansinnesfärd”

Olyckan inträffade på 2 000 meters höjd när föraren förlorade kontrollen över skotern.

– Det är inte tillåtet att använda pisten på det sätt som skett. Det var en vansinnesfärd som skördade sex offer och två skadade, säger Tiziano Mellarini, chef för organisationskommittén av VM 2013 och turistminister i Trentino.
De lokala myndigheterna lägger ansvaret på föraren som kört snöskotern och släden med passagerarna på ett otillåtet sätt. Det är inte tillåtet att använda pisterna på det sätt som gjorts.

ARTIKELN HANDLAR OM