”Inte bra för känslan för Alpe Cermis”

Kalla tappade i den sista klättringen

Foto: SVT
SPORTBLADET

Pallplatsen försvann redan i går.

Charlotte Kalla slutade sjua i Tour de ski efter att ha tappat två placeringar i klättringen.

– Inte bra för känslan för Alpe Cermis för Charlotte, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Charlotte Kallas chanser till en pallplats i Tour de Ski försvann i gårdagens klassiska lopp över 10 kilometer. Svenskan gick ut som femma med över minuten till pallen och fick slåss om fjärdeplatsen i den avslutade klättringen uppför Alpe Cermis.

Kalla hängde med Krista Lähteenmäki och Astrid Jacobsen, men orkade inte i slutet av backen och blev även slagen av Heidi Weng.

– För kommande år i Touren vill man ju att Charlotte ska ha positiva upplevelser från sista om hon är i ett läge där hon slåss om slutsegern, men nu får hon igen ett lopp där hon inte riktigt orkar hela vägen upp så som det varit de sista två åren. Inte bra för känslan för Alpe Cermis för Charlotte, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Kalla själv:

– Någonstans i andra, tredje branten kändes det som att överskottet inte fanns där. Det var som att det gick att hålla en fart, men sedan tappade jag meter på meter på Krista och Astrid och sen kom även Heidi i kapp.

Kowalczyk vann för fjärde året i rad

Kalla hade hoppats på en pallplats. Men svenskan slutar sjua i Tour de ski.

– Det känns som att formen var väldigt bra i början. De två senaste dagarna har jag inte haft det där lilla extra. Jag vet inte vad det beror på. Jag tar med mig några fina dagar, även fast mitt mål var att vara på pallen och dit var det en bra bit i dag.

Justyna Kowalczyk vann touren för fjärde året i rad. Therese Johaug gick ut drygt två minuter efter ledarinnan och startade jakten direkt. Men avståndet var för stort. Johaug tog dock in över en och en halv minut och var bara 28 sekunder efter Kowalczyk i mål. Kristin Störmer Steira slutad trea.

Emma Wikén tog en överraskande elfteplats i totalen.

– Det var väl kanske inte något som jag hade trott innan så det är jättekul. Väldigt, väldigt tuff avslutning men det var kul att ta sig igenom den, säger hon till SVT.