Ordina sågar Bengt Saltins utspel

Dubble bronsmedaljören vill inte gräva i det förflutna

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Ordina firar sitt VM-brons 1995 med maken Leonid - en av karriärens höjdpunkter.
SPORTBLADET

Enligt professor Bengt Saltin hade alla medaljörer från VM 1995 för höga blodvärden. Svenska Antonina Ordina blev dubbel bronsmedaljör under mästerskapet – nu sågar hon Saltins påstående.

– Hur kan han säga så? Han pekar ju ut alla svenska tjejer i stafettlaget.

1994 blev Antonina Ordina svensk medborgare. Året därpå, i VM i kanadensiska Thunder Bay, kammade hon hem två bronsmedaljer: En på 30 kilometer och en i stafett tillsammans med Anna Frithioff, Marie-Helene Westin och Anette Fanqvist. När hon fick höra påståendet om att alla medaljörer hade ett för högt blodvärde reagerade hon starkt.

– Det känns oseriöst. Den gången lämnade jag bara ett urinprov, inget blodprov, så hur kan han säga så? Det är oschyst, han pekar ju ut alla svenska tjejer i stafettlaget.

Känner du dig utpekad?

– Egentligen inte. Huvudsaken är att man vet själv vad man gjorde och inte gjorde, säger hon.

”Man har sina hjältar”

Ordina tycker inte att man ska gräva i det förflutna. Hon förespråkar att man i stället satsar energi och pengar på det som sker i dag. Skriverier om dopning får henne att må dåligt.

– Man vill aldrig få reda på att någon har dopat sig. Nu för tiden när man sitter och tittar på tävlingar så har man sina hjältar, man vill att alla ska vara rena och att idrotten ska vara något vackert.

Är det inte bra att det grävs i det då, om det skulle komma fram att hjältar varit dopade?

– Man kommer ändå aldrig få någon riktig upprättelse. Jag tror inte att någon vinner på att det här tas upp i dag.

Hon tänker även på fiske Mika Myllylä, som åkte fast för dopning 2001. Tio år senare erkände han att han använt sig av EPO under 90-talet. I juli 2011 hittades han död i sitt eget hem. Polisen misstänkte inget brott.

– Jag tänker på hur hans liv slutade tragiskt. Alla är ju människor och hanterar situationer på olika sätt. Vissa som åker fast tar hjälp av advokater och försvarar sig, men det finns även de som inte orkar.