NORGE SYNAR

Efter Sverige – nu ska Northug & co också redovisa sina blodvärden: ’Jag ligger stabilt’

Foto: Andreas Bardell
HAKAR PÅ Efter att Sportbladet redovisat det svenska landslagets blodvärden i gårdagens tidning öppnar Norge för att göra likadant efter att VM i Val di Fiemme avslutats. ”Vi tycker att det är väldigt bra att det lyfts fram”, säger Norges skidbas Erik Röste.
SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Det norska landslaget uppskattade Sportbladets uppgifter om de svenska stjärnornas blodvärden.

Nu ska de släppa sina.

– Jag ligger i alla fall stabilt hela året, säger Petter Northug om sitt värde.

Det svenska längdlandslaget hade tröttnat på att blodvärden inom sporten ofta kopplades till misstankar om dopning. Därför accepterade de att Sportbladet i går publicerade alla 15 landslagsåkares högsta och lägsta uppmätta värde. Variationen var stor, från en kvinnas lägsta på 119 till en mans högsta på 177, trots att testerna bevisade att ingen använt otillåtna preparat.

”Vi är positiva”

De svenska åkarna hoppas att initiativet sprider sig.

– Det är så tråkigt när folk ska vara misstänksamma. Det är skönt att gå i bräschen och visa att här finns ingenting, säger Emil Jönsson och fortsätter:

– Det vore väl bra om andra ville göra samma sak.

Sprintern får som han vill. Norges landslag noterade i går Sportbladets uppgifter och lovordar initiativet.

– Vi är positiva och ska själva se om vi kan publicera våra siffror. Vi tycker att det är väldigt bra att det lyfts fram, säger skidordföranden Erik Röste.

Anonymt i Sverige

Skidbasen berättar om ett initiativ från 2001 där ett tiotal norrmän öppet berättade om sina testresultat för att visa att varierande värden är naturligt. Thomas Alsgaard, Kristen Skjeldal och en ung Marit Björgen var några av namnen. 

Röste vet inte i vilken form dagens värden ska lyftas fram, men nästa vecka sätter förbundet i gång med en sammanställning.

– Vi ska först lägga vår tid på VM. När vi kommer hem ska vi se vilka värden vi kan få ihop och visa upp. Det är inte bara att trycka på en knapp så finns allt där, säger han.

Svenskarna släppte sina siffror anonymt, de kopplades bara till åkarens kön. Erik Röste vet inte om de ska satsa på den varianten eller be åkarna att själva träda fram med namn och sina siffror.

– När vi är färdiga med VM beslutar vi det.

Efter guldmedaljen i stafett i går frågade Sportbladet Petter Northug om hans blodvärde. Än så länge håller han det hemligt.

– Jag ligger i alla fall stabilt hela året, säger han.