Nya kritiken mot SVT: ”Värdelöst”

Anders Södergren kritisk mot Uppdrag granskning

Foto: ANDREAS BARDELL
Anders Södergren.
SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Anders Södergren sluter sig till ledet av kritiker mot Uppdrag granskning.

Skidveteranen blev djupt besviken när han såg veckans avsnitt.

– Det var så mycket okunskap i programmet att det var helt värdelöst, säger han.

Svenska längdlandslagets veteran kör i morgon sin andra distans i VM, 50 km klassisk stil.

Han har under veckan tagit del av den blossande debatten om höga blodvärden och slog med förväntan sig ner för att se avsnittet av Uppdrag granskning.

Han blev enormt besviken.

”Bland det mest oseriösa jag sett”

Han berättade tidigt på lördag morgon om sin besvikelse för Sportbladet.

– Jag har följt debatten. Det var bland det mest oseriösa Uppdrag granskning som jag sett. Jag har insett hur mycket de vinklar själva och hur lite kunskap de har, säger han och fortsätter:

– Det blev bara löjligt. Det känns som man gör ett program mitt under skid-VM och får jättepublicitet på det. Med ett innehåll som inte är värt någonting. De visade inte vilka mätutrustningar heller som man hade. Jag var med strax efter den tiden, vi hade mätutrustning som kunde diffa 20 enheter, säger Södergren.

Fått mycket kritik

Han är också kritisk till  listan som är central i programmet, den på blodvärden från en världcupstävling i Lathis 1997.

– Jag blev full i skratt när Pekka Kyrö var den som hade givit dom listan. Där faller hela programmet när man snackat med en som dopat en hel nation. Klart att han vill kasta skit mot Norge. Hur fan kan man lita på sånt, säger Södergren.

Anders Södergren är överygad om att det funnits dopade åkare. Han sa i en intervju med Sportbladet 2010 att han inte trodde att alla han tävlade mot var rena.

Han såg fram emot granskningen på SVT.

Men blev besviken.

Inslaget i Uppdrag granskning har blivit kritiserat från flera håll.

FAKTA

UPPMÄRKSAMMADE DOPNINGSSKANDALER I LÄNGDÅKNING

Kaisa Varis, Finland

Vann VM-silver i stafett 2003 men åkte senare fast efter att ha testats positiv för erytropoietin. Laget blev av med medaljen och Varis stängdes av i två år. Inledde en ny karriär som skidskytt 2006, men fälldes en andra gång för dopning 2008 och stängdes av på livstid. Ett straff som senare annullerades eftersom man hade gjort ett misstag när b-provet analyserades.

Finska skidlandslaget

Den största dopningsskandalen hittills inom skidsporten. Sex finländska åkare (Jari Isometsä, Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Milla Saari (Jauho), Mika Myllylä och Virpi Kuitunen) testas positivt för det prestationshöjande medlet hemohes under hemma-VM i Lahtis 2001. De stängs av från all idrott i två år. Den finska tränartrion med Kari-Pekka Kyrö i spetsen sparkas. Kyrö anhålls senare av finsk polis – misstänkt för att ha smugglat dopning.

Johann Mühlegg, Spanien

Vann tre OS-guld 2002 i Salt Lake City. På inledande 30 km fri stil körde han slut på Per Elofsson som tvingades bryta efter halva loppet. Mühlegg testades senare positivt för darbepoetin, ett medel som ökar antalet röda blodkroppar, och fråntogs alla sina OS-guld.

Ryska OS-guldmedaljörer

Julia Tjepalova, Jevgenij Dementiev och Nina Rysina testades alla tre positiva för epo vid en världscuptävling i januari 2009 och stängdes av i två år. Tjepalova, med tre OS-guld på meritlistan, och Dementiev med ett guld valde att avsluta sina karriärer.

Alena Sidko, Ryssland

Testades positiv för epo i januari 2010 och är avstängd i två år. Förbundskapten Jurij Tjarkovskij hävdade först att Sidko petats från OS på grund av att hon var ”för tjock”. Men OS-bronsmedaljören från Turin erkände kort därefter att hon dopat sig.

Christian Hoffman, Österrike

Österrikes antidopningskommission stängde tidigare i år av OS-guldmedaljören. Hoffman misstänks vara inblandad i bloddopning genom ett företag han ska vara delägare i. Han har nu valt att avsluta sin karriär. Hoffmann vann guld på 30 km i OS 2002 när han fick ta över guldet då Johann Mühlegg åkte fast för dopning.

Irina Chazova, Ryssland

Stängdes av i två år för dopning 2007. Gjorde comeback hösten 2009 och vann sin första världscuptävling i Davos före tvåan Kalla.

ARTIKELN HANDLAR OM