”Vi kommer aldrig få se något liknande”

Johan Olsson hyllas av Torgny Mogren

SPORTBLADET

Det var 20 år sedan skidlegendaren Torgny Mogren tog senaste svenska VM-guldet på 50 km.

Efter uppvisningen i dag vill 49-åringen ge Bragdguldet till Johan Olsson.

– Det här är något som vi aldrig någonsin mer kommer att få se, säger Mogren till Sportbladet.

Foto: URBAN ANDERSSON

Johan Olsson gick loss tidigt i femmilen tillsammans med Dario Cologna. Men efter att schweizaren föll i backen fick svensken slutföra över tre mil själv i spåret.

Olsson pumpade på hela vägen och tog VM-guld till Sverige efter ett bragdlopp.

Nu hyllas han av skidlegendaren Torgny Mogren.

– Det var en helt fantastisk femmil, han har stått för en oerhörd bedrift. Att kunna gå loss så tidigt och göra det han gjorde, att hålla hela vägen är något som vi aldrig någonsin mer kommer att få se i en sån här typ av femmil med masstart, säger han till Sportbladet.

– Han är otroligt fysiskt och mentalt stark, att göra något liknande går ut över något annat som jag har sett på bra länge. Absolut en riktig bragd. Det är snudd på bragdguld om det inte händer något oväntat under resten av året.

”Det är efterlängtat”

Mogren vann VM-guld på 50 km i Val di Fiemme 1991 och upprepade bedriften i Falun 1993. Det är alltså 20 år sedan Sverige tog guld på distansen.

– Det är efterlängtat. Det är en lång tid som har gått sedan jag vann. Vi har haft erkänt duktiga åkare, men det har inte räckt till guld. Men samtidigt är de ju de där gemensamma starterna och då har det handlat om att vara spurtstark, säger Mogren.

– Det känns speciellt. Jag såg när han var halvvägs på sista varvet och då fick man den där känslan av att ”nu är det klart”. Man känner ju igen tankarna som går igenom skallen, om han fortsatt var pigg.

”Det man minns från VM”

Efter sex silver fick Sverige avsluta med ett VM-guld i Val di Fiemme.

– Det är alltid skönt att sluta ett mästerskap med en guldmedalj. Många lär minnas den här femmilen också, med tanke på hur den gestaltade sig. Den kommer att vara kvar på näthinnan långt framöver, säger Mogren.

– Det man minns från VM tror jag nog kommer vara Johan Olssons VM-guld, det gör jag i alla fall. Jag kan inte komma på något annat som var häpnadsväckande i övrigt.

ARTIKELN HANDLAR OM