Anja kraschade – men tog sig i mål

”Jag var tvungen att kasta mig ut i skogen”

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

Mora. Anja Pärson är i mål i Vasaloppet.

7.48,47 tog de 90 kilometerna – som stundtals blev dramatiska.

– Jag var tvungen att göra en exit och kasta mig ut i skogen i en backe för jag höll på att köra på en tjej, säger hon direkt efter målgång.

Målet var sju timmar, men sockriga och på vissa håll obefintliga spår gjorde Anja Pärsons premiärvasa till en riktig utmaning. Tillsammans med sin tränare Mikael Junglind välkomnades hon i mål, där hon så klart gjorde sälen, som 7241:a åkare.

– Det kändes som jag aldrig skulle komma hit, säger hon och fortsätter:

– Det har varit en helt fantastisk stämning i spåret, vi hade siktat på sju timmar men det var omöjligt med de spåren som var med sockersnö, det sög bra i mina ben kan jag säga.

Hennes alpina skicklighet kom väl till pass i nerförsbackarna efter Evertsberg, "vi plockade säkert 1 000 pers där", men inte ens Anja kunde klara sig undan ett fall.

”Vet hur man gör”

– Jag körde i kapp två tjejer och det fanns ingenstans att köra om dem på så då åkte jag ut i skogen, säger hon.

Var det en hård krasch?

– Nej då, jag är van, jag vet hur man gör, haha.

Inför loppet berättade Anja för Sportbladet att den värsta rädslan var alla tankar som man hinner tänka på nio mil. Det gick bra i 78 km.

– Det började bli riktigt negativt med 12 kilometer kvar, då var man så trött på att spåren var så svåra. Man hittade ett bra spår, men så var det någon som bytte och då fick man byta igen. På slutet var jag tvungen att attackera hela tiden för att jag inte skulle bli stående, då hade jag inte orkat.

Skulle du vilja göra det här igen?

– Ja säkert om något år, men då ska jag kolla vädret innan, haha.

ARTIKELN HANDLAR OM