Skidförbundet tar fram blodvärden

Insamlingen börjar ta fart - men Norge vägrar

SPORTBLADET

Blodvärden från svenska skidåkare kan offentliggöras.

Svenska skidförbundet har redan påbörjat insamlingen.

– Vi tar reda på var uppgifterna finns och sedan ska vi delge individerna, säger förbundsdirektören Niklas Carlsson till SVT Sport.

Skidförbundet berättade förra veckan att tidigare blodvärden kan komma att offentliggöras.

Nu verkar det som det blir verklighet.

Efter att Uppdrag granskning pekat ut flera toppskidåkare har nu svenska skidförbundet inlett en insamling av de svenska åkarnas blodvärden från både 90-talet och 2000-talet.

– Vi håller på att samla in värdena och när vi har gjort det kommer vi att delge individerna, säger Niklas Carlsson till SVT Sport.

Landslagsläkaren Magnus Dyborn lade korten på bordet och visade under VM alla de svenska åkarnas värden för Sportbladet, utan att nämna några namn.

Men nu kan alltså alla åkares blodvärden offentliggöras – om skidlöparna väljer att godkänna de sekretessbelagda uppgifterna.

Norge vägrar

Samtidigt väljer norska skidförbundet en annan väg.

Det norska skidlandslaget kommer inte att lämna ut några som helst uppgifter över de norska åkarna – en hållning som norska landslagschefen nu slår fast vid.

– Vi har kontroll på åkarnas blodvärden, men vi är inte intresserade av att offentliggöra en lista. Det är inte en sak för allmänheten, säger den norske landslagschefen Vidar Löfshus till Nettavisen.

VM:s skidkung, Petter Northug, pratade med norsk press i torsdags om ett eventuellt offentliggörande av värdena.

– Jag har inte en full översikt över mina värden, men jag tror inte det är något som vi kommer att visa utåt, sade han då till VG.