Norge gör som Sverige – lägger fram blodvärden

Skidbasen: "Materialet ska vara klart till nästa vecka"

SPORTBLADET

Nu startar Norge samma projekt som Sverige. 

Norska skidförbundet ska kartlägga åkarnas blodvärden från de senaste 18 åren.

– Första fasen av arbetet börjar nu, säger den tidigare landslagsläkaren Ola Rønsen till NRK.

Foto: Scanpix
Rönsen

Sverige har redan påbörjat insamlingen av åkarnas blodvärden från både 1990-talet och 2000-talet.

Det norska skidförbundet hakar nu på arbetet med att undersöka sina egna åkares hemoglobinvärden.

Och norrmännen planerar även att göra det den svenske landslagsläkaren Magnus Dyborn gjorde för Sportbladet förra veckan – visa upp värdena utan att nämna några namn.

"Våra värden var stabila"

– Vi kommer gå ut anonymt med data från våra lager på 90-talet för att visa att våra värden var stabila genom hela den perioden, och att vi inte var orsaken till de misstankarna som FIS (internationella skidförbundet) fått, säger Ola Rønsen till NRK.

Men det kommer att ta tid för förbundet att ta fram alla värden – problemet ligger i att varken det norska skidförbundet eller FIS har ett centralt register för alla tester.

– Vi kan inte ta in värden utan att veta vilket labb de kommer ifrån och under vilka omständigheter proverna har tagits. FIS har dessvärre inte något centralt register som vi kan hämta ut värdena ifrån, säger den tidigare landslagsläkaren.

Presenteras nästa vecka

Ordföranden för norska förbundet, Erik Røste, meddelar att värdena ändå kan presenteras redan nästa vecka – när världscupstävlingarna i nordisk skidsport drar igång i Holmenkollen.

– Det för tidigt att säga något om omfånget, det har ju inte funnits någon systematik i detta förrän 2010. De måste först hämtas in, först och främst från läkare, hävdar Røste till NRK men säger också:

– Vi är igång och räknar med att vi har samlat in det som är nödvändigt till nästa veckan. Så vi hoppas att ha materialet klart till Holmenkollen. Då får vi se vilka svar vi får, säger Røste.

ARTIKELN HANDLAR OM