Bjørgen och Johaug trakasseras på porrsajt

Bilder på stjärnorna upprör norska skidförbundet

1 av 5 | Foto: Scanpix
SPORTBLADET

På den norska porrsidan finns enligt Her og Nå flera bilder på de norska skiddamerna och besökarna diskuterar i detalj deras kroppar.

– Vi vill självklart göra det vi kan för att få bort bilderna, säger landslagstränaren Egil Kristiansen till Her og Nå.

Foto: BILDBYRÅN
Björgen och Johaug.

I dagens nummer av norska Her go Nå, som Dagbladet tagit del av, avslöjas att bilder på de norska skiddamerna publicerats på en norsk porrsida.

Enligt Her go Nå finns bilder på Therese Johaug, Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira på sajten och bilderna laddas upp av användare på sajten. De flesta bilderna är tagna efter att skiddamerna passerat mållinjen och ligger utslagna på marken medan de försöker hämta andan.

– I denna internetvärld händer sådant här, och det är tyvärr inte så mycket vi kan göra åt det. Men vi vill självklart göra det vi kan för att få bort bilderna, säger norske landslagstränaren Egil Kristiansen till Her og Nå enligt Dagbladet.

"Etiskt förkastligt"

Enligt Her og Nå hade forumtråden med bilderna på porrsajten fått runt 140 000 klick och besökarna diskuterar flitigt skiddamernas kroppar in i minsta detalj. Flera av bilderna är tagna av bildbyrån NTB Scanpix och fotochefen Jon Eeg säger att de kommer att göra en insats för att få bort byråns bilder från porrsajten.

– Vi kommer att ta kontakt med sajten för att få bort bilderna. Detta tar vi starkt avstånd från, och vi måste få bort bilderna. Detta är både ekonomiskt och etiskt förkastligt, säger Eeg till Her og Nå.

Denna vecka avslutas världscupen med lopp i Stockholm i morgon, och Falun i helgen. Både Johaug och Bjørgen kommer till start.

De svenska friidrottsdamerna utsattes för liknande, om inte grövre trakasserier 2005 när en manipulerad bild på systrarna Kallur, Carolina Klüft och Jenny Ljunggren utan kläder på överkroppen spreds på internet.