Åtta svenskar till sprintkvartar

SPORTBLADET

Emil Jönsson, Teodor Peterson, Calle Halfvarsson och Daniel Richardsson gick vidare från kvalet i onsdagens skidsprint vid Stockholms slott. Även schweizaren Dario Cologna och norrmannen Petter Northug, som slåss om segern i den totala världscupen, är vidare till kvartsfinal.

Marcus Hellner delade 30:e-platsen med kanadensaren Len Valjas, men blev utslagen på grund av sämre rankning. Även Johan Olsson slogs ut som 41:a i kvalet.

I damernas tävling är Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Magdalena Pajala och Anna Haag alla vidare.

Kvartsfinalerna körs senare på onsdagseftermiddagen.

För Johan Olsson var det det första tävlingstillfället efter VM-guldet på 50 kilometer i Val di Fiemme. Olsson, som fyllde 33 år på tisdagen, missade världscuphelgerna både i Lahtis och Oslo, där femmilen i Holmenkollen stod på programmet.

– Det skulle vara kul att gå vidare i sprint och få köra ett heat någon gång, men jag känner min förmåga. Har det inte gått förut så är det ännu svårare nu. Jag har blivit långsammare med åren, på grund av alla skador har jag inte kunnat köra sådan träning, säger han.

Olsson har efter förkylning inga större förhoppningar på resten av finalveckan i världscupen med de tre loppen i Falun fredag till söndag.

– Efter alla mästerskap är det skönt att få ett break. Alla är trötta efter ett mästerskap, sedan är det som om ballongen smäller.

– Men jag är realist och inser att formen inte är på topp efter en förkylning.

TT