Så här ska Fis lösa krisen i Falun

Foto: BILDBYRÅN
Falun tar emot den officiella flaggan för VM 2015.
SPORTBLADET

Åkarna hotar med att bojkotta säsongsavslutningen i Falun.

Nu tar Fis till drastiska lösningar för att rädda tävlingen.

– Vi kommer bara köra en tredjedel av Mördarbacken. Du kan inte ens kalla den Mördarbacken, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey till Sportbladet.

Vid skid-SM i Falun fick de nya VM-banorna kritik och inför säsongsavslutningen är åkarna oroliga för sin hälsa.

– Alla är eniga. Vi ställer vissa krav till Fis. Om ingenting händer så startar vi inte. Om det är de här banorna som ska användas i VM om två år, så måste vi sätta ned foten. Masstart på de här banorna är farligt, säger norrmannen Eldar Rönning till adressa.no.

Världscupvinnaren på damsidan, Justyna Kowalczyk, har skrivit på Facebook att hon bojkottar tävlingarna på grund av den bristande säkerheten.

”Känner sig inte tillfreds”

Det internationella skidförbundet, Fis, har haft möte under dagen och tvingas till drastiska åtgärder för att lösa krisen.

– Vi har haft diskussioner med åkare och ledare, de känner sig inte tillfreds med förhållandena som råder inför masstarten på lördag. Vi har diskuterat det i juryn och ska förbättra säkerheten, säger Fis tävlingsledare Pierre Mignerey till Sportbladet.

– Vid mötet i dag sa åkarna att det inte kommer att starta om säkerheten inte förbättras. Vi hade ett nytt möte och bestämde oss för att förbättra säkerheten vid utförsåkningen genom att ha stängsel och skydd vid kritiska platser kring banan.

De förkortar Mördarbacken

Vid den individuella starten i morgon kommer Mördarbacken vara precis som vanligt, men Fis har förbättrat säkerheten vid utförsåkningen och flera kurvor runt banan.

Vid masstarten kommer inte Mördarbacken vara sig lik.

– Problemen är att vissa kurvor är väldigt isiga på grund av att många åkare har åkt på samma ställe. Det gör att vi kommer att stänga utförsåkningen under den tiden när ingen tävling pågår, säger Mignerey.

– På lördag, vid masstarten, kommer vi att ändra banan och ta bort övre delen av Mördarbacken. Vi kommer att behålla en tredjedel, den första delen och sedan ta bort resten. Utförsåkning blir kortare och det blir bara en kurva. Efter loppet imorgon bestämmer vi oss för vad vi gör inför söndag.

Så det blir en kortare Mördarbacken?

– Den kommer vara väldigt kort, kanske en tredje av den normala Mördarbacken. Du kan inte kalla den Mördarbacken då. Vi kommer köra de första 100 meterna och sedan svänga av till höger. Vi har ändrat vissa kurvor, nu är de lite lättare att klara av.

Kowalczyk skriver på Facebook att hon kommer avstå tävlingarna. Tror du fler gör detsamma?

– Vi vet inte det ännu. Vi har informerat åkarna om våra beslut och de får diskutera det. Jag hoppas att alla kommer att starta, men jag är inte säker.

”Mitt i processen”

Trots att VM-banorna har fått ta emot stark kritik är inte tävlingsledaren orolig inför VM 2015.

– Vi är mitt i förberedelserna inför VM och det är nya banor, och det är rätt normalt att vi inte hittar rätt direkt. Vi är mitt i processen, även om det inte brukar vara så här utmanande, säger Mignerey.

– Det tar lång tid och det är inget nytt. Det finns fortfarande mycket kvar att diskutera i helgen. Vi kan inte ha den här situationen vid VM 2015.