Fis backar efter åkarnas krav

Ändrar bansträckningen redan i dag

Foto: BILDBYRÅN
Redan under SM fick nya backarna i Falun kritik.
SPORTBLADET

I går briserade skandalen som hotar helgens tävlingar i Falun.

Nya VM-banorna fick hård kritik från åkarna, och bland annat Justyna Kowalczyk klargjorde att hon bojkottar loppen om inget händer.

Nu kan Sportbladet avslöja att arrangörerna backar efter kraven.

På ett möte igår kväll ska Internationella skidförbundet, Fis, ha tagit upp frågan som blivit akut efter åkarnas reaktioner.

Faluns banor som ändrats inför VM 2015 anses vara för farliga.

– Alla är eniga. Vi ställer vissa krav till Fis. Om ingenting händer så startar vi inte. Om det är de här banorna som ska användas i VM om två år, så måste vi sätta ned foten. Masstart på de här banorna är farligt, sa Rönning till adressa.no.

Ändra banan

Det fick tävlingsledaren Pierre Mignerey att agera.

– På lördag, vid masstarten, kommer vi att ändra banan och ta bort övre delen av Mördarbacken. Vi kommer att behålla en tredjedel, den första delen och sedan ta bort resten. Utförsåkning blir kortare och det blir bara en kurva. Efter loppet imorgon bestämmer vi oss för vad vi gör inför söndag.

Men nu kan Sportbladet avslöja att banorna kommer ändras redan till dagens prologer – för att undvika eventuell bojkott på damsidan.

Dagens tävlingar kallas ”Queen of Mördarbacken” respektive ”King of Mördarbacken”. Nu är förhoppningen att alla de stora namnen också är med och åker.

"Gjort det vi bad om"

Emil Jönsson och amerikanskan Kikkan Randall är åkarnas representanter i Fis. Det var Randall som initierade det första mötet på torsdagen, som ledde till bojkotthot och krav på ändringar av banan. Det var efter ytterligare eftergifter från Fis som åkarna på fredagsmorgonen gav klartecken till att tävla.

– De har gjort det vi bad om. Det är bra, säger Kikkan Randall till NTB.

■ ■ ■

Senaste nytt rent sportsligt?

Den trefaldiga VM-silvermedaljören i skidor, Ida Ingemarsdotter, tvingas stå över världscupfinalen i Falun, som startar under fredagen. Luftrörsproblem sätter stopp för henne.

Ingemarsdotter blev krasslig efter VM och körde sitt första lopp efter VM i onsdags, Slottssprinten i Stockholm.

Presschefen i skidlandslaget, Torbjörn Nordvall, säger till TT att Ingemarsdotter fick tillbaka luftrörsproblemen efter loppet och att hon i samråd med läkare tvingas stryka finaltävlingarna på hemmaplan.

Texten uppdateras

FOTNOT: Klockan 14.15 kör damerna 2,5 km fristil och 17.00 kör herrarna 3,3 km fristil. Sänds i SVT