Kalla: Vi vill inte köra ski-cross

Foto: Scanpix
SPORTBLADET

Förändringen av prologen räddade tävlingen.

Men åkarna hoppas fortfarande att man skrotar hela den nya utförlöpan till VM.

– Det handlar om varför vi åker skidor, och det är inte för att åka skicross, säger Charlotte Kalla.

Det har varit kaos kring världscuptävlingarna i Falun. Så sent som på fredagsmorgonen vek sig FIS för åkarnas krav om en ändrad bansträckning. En förkortad Mördarbacken och en mycket kortare utförslöpa där flera snäva svängar tagits bort gjorde att tävlingarna blev av.

Charlotte Kalla var nöjd över att den knixiga utförsbacken förkortats:

– Alla vill tävla men sen handlat det mycket om varför vi åker skidor och det är inte att köra ski-cross. Vi är en eniga om att vi vill ha en förändring. Jag vill inte tävla på det här viset, det är inte det jag ser fram emot när jag har VM på hemmaplan i min bästa ålder, säger hon.

Förstört de fina banorna

Åkarna var överens om att det var en bra lösning på kort sikt, men att banorna fortfarande behöver förbättras inför VM.

– Jag hoppas det blir en helt annan ingång till stadion på VM, säger Therese Johaug till Sportbladet.

– Jag fördrar de gamla banorna, jag tycker man förstört de fina banorna som finns här i Falun och det är väldigt synd att det blivit så. Särskilt när de svenska åkarna har sagt ifrån så pass tidigt.

Marit Björgen:

– Jag tycker de bör ta bort hela nedförsbacken på den sidan och åka på den andra sidan igen. Mördarbacken ska vara med, men då får man ta en annan väg ner.

”Tekniskt omöjligt”

Men tävlingschefen Tomas Jons menar att det finns stora problem med att gå tillbaka till den gamla banläggningen.

– Det gamla sättet att ta sig ner funkar på långa banläggningar. Vi har inte haft någon sprintbana eller någon 2,5 kilometersbana i Falun förut och det går inte med det upplägget att komma ner så som vi gjorde förut. Det är tekniskt omöjligt.

– Vi har inte gjort den här utförskörningen för att jävlas eller för att utmana utan grunden är att på den kortare banan så måste vi ner i den terrängen, säger han.