Northug tystade rivalerna – igen

Norge tog sex av sju främsta placeringarna

Foto: Foto: SVT.SE/SPORT
SPORTBLADET

FALUN/STOCKHOLM. Fingret framför munnen och en axelryckning.

Petter Northug dammade av en gammal beprövad segergest när han vann prologen över 2,5 kilometer i Falun i överlägsen stil.

– Det var min plan, säger han till Sportbladet.

Norge dominerade stort i loppet och tog sex av de sju första platserna.

Den ende som slog sig in i den norska dominansen var svensken Calle Halfvarsson, som slutade fyra, 3,4 sekunder efter Northug.

– Det är en bra placering, men det är tråkigt att hamna utanför pallen. Jag kände redan i första backen att jag var på väg att dra på mig mjölksyra, säger Halfvarsson till SVT.

”Kontroll”

Petter Northug vann i överlägsen stil, 2,1 sekunder före Pål Golberg.

– Jag har nog aldrig träffat en åkare som har sån kontroll på vad han själv och de andra gör, säger experten Anders Blomquist i SVT.

– Jag öppnade hårt och sista delen av loppet blev tuff. Men jag klarade det bra och det var min plan, säger Northug.

– Min plan var att inte gå så snabbt i starten utan ha bra fart på slutet för alla blir trötta den sista kilometern i den här prologen. Jag använde utförsbacken till min fördel, jag hade bra fart ur sista kurvan och fick med mig farten in i den lilla stigningen och kunde attackera i slutet.

”Sprängfylld med syra”

Northug fick 50 poäng för segern, 22 fler än Alexander Legkov, Ryssland, och är nu 56 poäng före i totalställningen. Till Dario Cologna har Northug 77 poängs marginal.

Marcus Hellner slutade åtta, 8,3 sekunder efter Northug.

– Jag var sprängfylld med syra. Det var en kamp att hålla tekniken fastän man är slut i benen. Det var jobbigt, jag är helt slut, säger Hellner till SVT.

Om taktiken inför masstarten säger Petter Northug:

– Jag kommer säkert attackera för några bonussekunder och hålla koll på vad Dario (Cologna) och (Alexander) Legkov gör. Jag fokuserar mer på Dario och Legkov än etappsegern just nu. 

Mer bilder på svt.se/sport