Northugs sågning av VM-banan i Falun

”Jag ser ingen poäng i att man ska ha ski-cross från toppen”

SPORTBLADET

Skidelitens dom har varit brutal mot Falun.

Nu vill Petter Northug, precis som flera andra världsstjärnor, ha tillbaka den gamla bansträckningen.

– Jag ser ingen poäng i att man ska ha ski-cross från toppen, säger han.

Åkarnas samlade protester fick effekt. Den nya svåra, och enligt åkarna livs­farliga, utförslöpan från toppen av Mördarbacken kortades av markant och tävlingen kunde genomföras.

Nu kräver flera världsstjärnor än större förändringar inför VM 2015. Flera världsåkare som Therese ­Johaug, Marit Björgen och Petter Northug vill ha till­baka den gamla mer skonsamma utförslöpan från ­toppen av Mördarbacken.

– Jag tycker banan man ­hade här förut var väldigt bra. Då gick man ner på ­andra sidan och hade en ­utförsåkning som gick bra med ett stort fält och samtidigt fick Mördarbacken ­vara Mördarbacken. Jag ser inte poängen med att man ska ha ski-cross från toppen, säger Petter Northug till Sport­bladet efter loppet.

Det finns de som menar att den utförslöpan är för tråkig och gynnar sämre åkare som kan ta mycket tid där?

– Nej. Det är en väldigt fin möjlighet att gå ifrån på toppen av Mördarbacken och i regel är de som inte är i bra form så slitna på toppen att de får svårt att hänga med ­utför.

Emil Jönsson är ambassadör för VM och är även han kritisk till arrangörernas ovilja att lyssna.

– Det som är trist är att jag hörde att vår kritik var en ­nyhet för dem. Vi har sagt i två års tid att vi inte vill ha banor som avgör, vi vill ha banor som vi kan avgöra i.