Slutar efter VM-succén

Längdlandslagets förbundskapten avgår

Foto: BILDBYRÅN
Lars Öberg.
SPORTBLADET

Sverige gjorde succé i VM.

Men nu slutar skidlandslagets Lars Öberg med bara ett år kvar till OS.

– Ett fantastiskt år med längdlandslaget får räcka för mig, säger han.

Det blev sex silver och ett guld för Sverige i VM i Val di Fiemme. Nu väljer dock förbundskaptenen Lars Öberg att lämna sitt jobb. 

– Beslutet har växt fram gradvis de senaste veckorna och grundar sig på att jag helt enkelt inte vill försaka familjen mer än jag gjort i vinter. Ett fantastiskt år med längdlandslaget får räcka för mig, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag har vänt och vridit på de olika alternativen och till slut funnit ut att jag slutar som förbundskapten och återgår till ett normalare liv hemma i Kalix. Livet i kappsäck är fascinerande med puls, laganda och ständiga utmaningar. Samtidigt är det ibland slitsamt för en gift trebarnsfar att inte få mer tid över för dem som står en närmast.

Kan bli två tränare

I går kom beskedet att damtränaren Rikard Grip och herrtränaren Arild Monsen har fått sina kontrakt uppsagda. Avtalet kan förlängas och båda har sagt att de räknar med att fortsätta. Den assisterande tränaren Robin Johansson väljer dock att sluta för att få mer tid till familjen.

– Vi har det systemet där båda partenerna kan säga upp avtalet de två sista veckorna i mars. Eftersom jag visste att Lars började darra på manschetten kände jag att den nya ledaren ska få kunan välja vilka han vill jobba med. Men det är på inget sätt tivel om att ambition är att vi ska ha kvar både Arild och Richard, säger längdchefen Johan Sares.

Finns det några planer på att någon av dem ska ta över efter Lars?

– Det är inte omöjligt. Jag brottas med en hel del tankar. Men det vill jag inte kommentera. Jag vill prata med dem själva först.

Sares är inte helt nöjd med den nuvarande lösningen där en person har ansvaret för både utvecklingslandslaget och juniorlandslaget.

– Jag har en plan som jag hoppas ska gå i lås inom kort. Det kan bli så att två personer kommer att ha det sportslig ansvaret. Det är en idé, säger han.