Grip förbundskapten i längdskidor

Förre damtränaren tar över efter Lars Öberg

Foto: Bildbyrån
Rikard Grip.
SPORTBLADET

Rikard Grip tar över efter avgående Lars Öberg som förbundskapten i längdskidor.

Grip har de senaste säsongerna varit damtränare och blir med sina 32 år den yngste förbundskapten i längdskidor genom tiderna.

– Som jag känner honom så låter det som jättebra val, säger guldhjälten Johan Olsson till Sportbladet.

I dagens Sportbladet pekades Rikard Grip ut som Öbergs efterträdare – uppgifter som senare skulle visa sig vara korrekta.

– Rikard har de kvaliteter som krävs för att leda laget och allt omkring det. Han är en erkänt duktig organisatör, har koll på ekonomi och kan sporten i alla dess beståndsdelar, säger Skidförbundets längdchef Johan Sares i ett pressmeddelande.

Kom med i landslaget 2010

Tanken var att Lars Öberg skulle fortsätta över OS i Sotji nästa vinter, men han valde att hoppa av efter en säsong på grund av familjeskäl.

Rikard Grip kom in i längdlandslaget som resurstränare i samband med OS i Vancouver 2010 och blev därefter förbundskapten för damerna. Inför den här säsongen, när Öberg fick rollen som övergripande förbundskapten, titulerades han damtränare bredvid herrtränaren Arild Monsen.

Guldhjälten från Val di Fiemme, Johan Olsson, är nöjd med valet av förbundskapten.

– Nu är jag på väg till ett möte och är lite stressad men min spontana reaktion är att det låter bra. Så som jag känner honom så låter det som ett jättebra val, säger han till Sportbladet.

Selin i ny roll

Lars Öberg hade i sin roll som förbundskapten ansvaret för såväl A-laget som utvecklingslaget och juniorlaget.

Nu delas ansvarsområdena, med Lars Selin som talang- och utvecklingsansvarig. Selin har varit ledare för Team 2015-laget och får nu utökat ansvar.

"Rikard Grip tar greppet om A-laget och Lars Selin blir utvecklingsansvarig, där han bland annat kommer att ha huvudansvaret för Team 2015 och juniorlandslaget. De båda kommer givetvis att ha ett nära samarbete. Med den här fördelningen är målet att skapa större förutsättningar för att öka talangutveckling, ligga i framkant när det gäller utbildning/utveckling samt att skapa en ännu närmare kontakt med skid-Sverige", säger Johan Sares.

TT/Sportbladet