Hellners formbesked – veckan innan OS

Får passning av Northug: ”Alltid bra före mästerskap”

Foto: AFP OCH TT
SPORTBLADET

Marcus Hellner levererade ett formbesked inför OS.

Då möts han av en passning av rivalen Petter Norhug.

– Det har aldrig skett att den som vinner helgen innan vinner också vinner i mästerskapet, säger Northug.

Marcus Hellner har haft svårt att hitta formen under vinter. Men i OS-genrepet i italienska Toblach på lördagen kom ett formbesked som heter duga.

28-åringen gjorde ett av sina bästa lopp någonsin i klassisk stil (15 kilometer) och klockades med den tredje bästa tiden.

– Det är ett kanonlopp av Hellner. Precis det vi önskade, säger SVT:s expert Jonas Karlsson.

Det här var Hellners första pallplacering någonsin i en världscuptävling i klassisk stil. Och andra gången i karriären som han slår Petter Northug.

– Jag tänkte att i dag blir det ett lopp, ett steg mot OS. Jag brukar aldrig åka bra i det här föret så det var en jäkla överraskning, säger Hellner i den mixade zonen.

Northug tar dock det hela med ro.

– Svenskarna går alltid bra före mästerskap. Men det har aldrig skett att den som vinner helgen innan vinner också vinner i mästerskapet...

– Jag tror vi har en som heter Vylegzjanin som blir stentuff och Legkov, det blir många ryssar. Sen sker det alltid något på slutet, säger norrmannen i mixade zonen.

Succécomeback av Cologna

Mycket handlade annars om Dario Cologna, 27.

Den tänkte OS-kungens uppladdning har spolierats av en svårt stukad fot och i november månad tvingades han till operation. Först i dag gjorde Cologna comeback och han levererade då ett rejält formbesked.

Schweizaren var bara 2,9 sekunder bakom segraren Alexander Legkov.

– Det här kommer att sätta myror i huvudet på konkurrenterna. De hade garanterat inte räknat med en Cologna i så här bra slag, säger SVT:s Jonas Karlsson.

Näst bäste svensk var Lars Nelsson, som var delad sjua.

Daniel Richardsson åkte i mål på en delad nionde plats medan Calle Halfvarsson missade en topp tio-placering.

FAKTA

Genrep för distansåkarna - Sportbladet sammanfattar

Damer, 10 km klassisk stil

Charlotte Kalla (3): Starkt lopp i förhållanden som Charlotte Kalla inte gillar. Björgen överlägsen, men Kalla bara sekunder efter Johaug. Formen på väg.

Britta Johansson Norgren (19): Tyckte kroppen svarade bra, var inte så aktiv i åkningen men hängde på Kalla som kom ikapp. Har jobbat med tekniken i veckan.

Sara Lindborg (27): Hittade en bra träningsfart, men måste upp ett snäpp i tävlingsspeed. Ett fartpass i veckan ska få fart på kroppen.

Anna Haag (28): Bra öppning, en svacka på mitten. Varken bu eller bä, enligt Haag själv. Hade hoppats på mer fart, bra tekniskt uppför ej på platten.

Emma Wikén (33): Inte helt nöjd. Har inte riktigt fått till formen i år. Bra uppför, svårare att få fart på flackare partier.

Herrar 15 km klassisk stil Marcus Hellner (3): Första pallplatsen i klassisk stil. Tekniken sitter bättre än någonsin och formen på uppåtgående. OS-feeling.

Lars Nelson (7): Bara tiondelar efter Petter Northug. Nelson fortsätter att imponera. Utmanar om stafettplats.

Daniel Richardsson (9): Öppnade bra, orkade inte hålla farten. Men stabil.

Calle Halfvarsson (19): Har haft en tung vecka på höjd så detta var ändå ett bra besked. Åker söndagens sprint också.

Anders Södergren: Startade inte. Blir kvar i Seiser Alm. Hade lite känning i luftrören i går, men redan bättre.

Johan Olsson: Startade inte. Stannar i Seiser Alm och kör fortsatt rehabilitering. Ett fartpass i går, utan bakslag. Fortsatt åt rätt håll.

SAMMANSTÄLLNING: Petra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM