Förväntansfull Kalla landade i Sotji

1 av 2 | Foto: TT
Charlotte Kalla anländer till Sotji.
SPORTBLADET

Charlotte Kalla har landat i Sotji.

Förväntningarna är höga efter flera pallplatser i världscupen i vinter.

– Det ger en stor trygghet, säger Kalla.

Det var rena rama stjärnparaden när passagerarna på måndagens kvällsflyg från Zürich kom ut genom passkontrollen på flygplatsen i Sotji.

Först kom Marit Björgen.

Sedan kom Therese Johaug.

Efter de båda norskorna kom Charlotte Kalla.

Det kan tolkas symboliskt. Ordningen var densamma i helgens VC-genrep i Toblach, i 10 kilometer klassiskt, och kan mycket väl vara det igen när OS inleds med skiathlon på lördag. Där har Kalla en av flera medaljchanser i Sotji.

Inte som i Vancouver

– Det är en lite annan situation nu än det var inför Vancouver. Då hade jag varit på pallen jättemånga gånger inför 10 kilometer skejt, och det var ett klart och tydligt mål. Så ser inte situationen ut nu, utan det är flera distanser som jag ser fram emot på det här mästerskapet, säger Kalla till TT.

Efter fyra pallplatser på lika många distanslopp i världscupen kommer Kalla till OS fylld av självförtroende. Tredjeplatsen senast var ännu ett bevis på att 26-åringens klassiska åkning har blivit mycket bättre den här säsongen.

– Det var riktigt skönt att få till en bra prestation där. Det var ett tag sedan jag mötte världseliten, så jag var lite spänd på hur det skulle gå.

Hur ser träningen ut de närmaste dagarna?

– Det kommer att bli några tuffare pass här, men i morgon (tisdag) blir det främst att bekanta mig med banorna i och med att jag inte har varit här tidigare, säger Kalla.

– Jag har haft väldigt bra förberedelser och har kunnat följa min plan. Och det ska jag fortsätta att göra nu, även om det kan vara ganska mycket nerver när det handlar om olympiska spel.

Björgen visade klass

Kalla är inte den enda som kom till Sotji med sköna vibbar med sig i bagaget. Efter att ha vunnit både 10 kilometer och sprinten i Toblach vet Marit Björgen, trefaldig guldmedaljör i Vancouver för fyra år sedan, att det inte är osannolikt att hon får titulera sig OS-drottning även i Sotji.

– Det är klart att det ger en trygghet om att jag har gjort allt riktigt, och är i bra form till OS, säger hon.

Samtidigt varnar norskan för Kalla inför skiathlon.

– Hon har ju förbättrat sig väldigt mycket i klassiskt och var på pallen i helgen. Det tyder på att hon är i väldigt bra form, säger Björgen.

– Klarar hon att vara med in till bytet till skejtskidor så vet vi hennes styrka där, så hon är absolut en guldkandidat.

CARL GÖRANSSON/TT

ARTIKELN HANDLAR OM