Så ska Tynell vinna Vasaloppet

SPORTBLADET

Daniel Tynell har tre Vasaloppssegrar.

Och blev tvåa 2010, 2012 och 2013 – slagen med sammanlagt 2,8 sekunder.

– Närmare kan det inte bli. Nu får det vara dags att vinna igen, säger han och avslöjar hur han vill att segerloppet ska gestalta sig.

Den 38-årige Daniel Tynell från Grycksbo är en av de stora Vasaloppsprofilerna. Inte bara för sina segrar 2002, 2006, 2009. Många minns också hans andraplaceringar som skulle få flera elitåkare att tappa humöret och självförtroendet. Men inte Tynell. Han har i stället blivit en profil genom sitt goda humör i nederlagets stund.

– Efter varje andraplacering har jag intalat mig själv att jag gjort säsongens bästa lopp. Då kan man inte vara besviken, säger han.

Vill åka som 2009

Han kan nu se tillbaka på en säsong där det mesta har fungerat perfekt. Därför ställer han sig på startlinjen på söndag med stort självförtroende.

Och han kan redan beskriva hur hans segerlopp kommer att se ut:

– I början gäller det att vara hyfsat långt framme i klungan för att bevaka utvecklingen. Dock utan att slösa energi. Den sista delen av loppet vill jag vara så stark att jag kan göra flera rejäla ryck som mal sönder klungan och konkurrenterna. Dessa ryck kan börja före Hökberg. Till slut återstår inte så många i klungan och när det återstår fem kilometer så gör jag det avgörande rycket. I Moraparken inser jag att segern är klar.

Exakt så gick det till när han vann 2009 och nu vill han få en favorit i repris.

Sjuk broder

En viktig orsak till årets fina säsong har varit brodern Rikard Tynells framgångar, som bland annat inneburit en seger i La Diagonela, en del i långloppscupen Ski Classics.

– Rikard har lyft sig ytterligare en nivå. Det är ju bara vi två som är Team Tynell. Då betyder det mycket när båda två utvecklas. Tyvärr har hans uppladdning inför Vasaloppet blivit störd av sjukdom.

Själv har han fått en perfekt uppladdningsvecka. Han har bland annat bott hemma hos familjen, men undvikit att träffa andra personer.

– Det har gått bra, även om en av pojkarna fått vattkoppor. Det har både jag och min fru haft så det bör inte vara någon fara. Annars älskar jag att vara i den här mentala bubblan inför Vasaloppet. Ibland undrar jag vad som ska ersätta den känslan när karriären en dag tar slut.

FAKTA

Daniel Tynell

Född: 6 januari 1976.

Bor: I Borlänge.

Klubb: Grycksbo IF.

Meriter: Tre segrar i Vasaloppet (2002, 2006, 2009), tre andraplatser (2010, 2012, 2013) och en tredjeplats (2001). Dessutom två förstaplatser (2007 och 2008) i det tyska långloppet König Ludwig Lauf. (TT)

Fakta: Långloppscupen Ski Classics

Vasaloppet är en del i långloppscupen Ski Classics där även La Diagonela, Marcialonga, König Ludwig Lauf, Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet ingår.

Ställningen i långloppscupen:

Herrar: 1) Simen Östensen, Norge, 2) Johan Kjölstad, Norge, 3) John Kristian Dahl, Norge, 4) Anders Aukland, Norge, 5) Daniel Tynell, Sverige, 6) Stanislav Rezac, Tjeckien, 8) Rikard Tynell, Sverige.

Damer: 1) Seraina Boner, Schweiz, 2) Laila Kveli, Norge, 3) Susanne Nyström, Sverige, 4) Olga Rotjeva, Ryssland, 5) Larisa Sjaidurova, Ryssland, 8) Kristina Roberto, Sverige, 9) Annika Löfström, Sverige. (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM