”Jag kan vara rätt bra på att dissa...”

Mentalt slut efter OS – nu laddar Kalla för nya triumfer i VM

SPORTBLADET

GÖTEBORG. OS-minnena suddas aldrig ut, men det är dags att ta nya tag.

Det återstår 300 dagar till Charlotte Kallas första stora medaljchans på VM i Falun.

Sportbladets team Petra Thorén och Anders Deros kommer att följa Sveriges stora skidstjärna i en unik serie inför mästerskapet på hemmaplan.

Du kommer att få möta Charlotte Kalla i exklusiva sammanhang, se hennes tuffa kamp för nya framgångar och ta del av hennes vardag som längdsportens fixstjärna månad för månad.

Vi kastar loss med skaldjursfest på västkusten.

Charlotte Kalla plockar från det digra skaldjursbordet. Hon och landslagsvännen Anna Haag testar sig fram bland havets läckerheter.

– Det är gott, det är annorlunda. Det är inte varje dag jag äter ostron, kräftor och musslor. Det är säkert högt näringsvärde i, säger Charlotte Kalla.

Blir det några skaldjur hemma i Sundvall?

– Inte så tidigt, det är senare när fisk­restaurangerna öppnar längs kusten. Det är mysigt att ta sig ut dit på sommarhalvåret.

Vi ses på är en privat tillställning arrangerad inför Olympiatravet. Kända travkustar och tränare minglar med olympiska och paralympiska stjärnor.

Merparten av dem har åkt båt genom den karga skärgården söder om Göteborg till Särö. Charlotte Kalla och sambon Anders Svanebo har kommit direkt från flyget.

– Det blir skidbordet. Det är kul att få träffa Anna, Emil (Jönsson), Britta (Johansson-Norgren). Våren har varit lång, jag tror att jag träffade Anna senast i Falun, det är över en månad sedan, säger Charlotte Kalla.

Dragit sig undan

Hon njuter av de sista skälvande dagarna på semestern.

En nödvändig ledighet har fyllts med energigivande innehåll; kravlösa hålligång-pass, en resa till Norge och en sol-och badsemester till Egypten med sambon.

– Det har varit skönt att vara i väg. Vi var ute och snorklade en del i Egypten. Det fanns så fantastiska möjligheter bara rätt ut från hotellet. En dag var vi ute på en snorkeltur med båt och det kom massa delfiner, väldigt nära. De var liksom nyfikna. Det är häftigt när man får komma så nära inpå djurlivet, berättar Charlotte Kalla.

Hon har dragit sig undan uppmärksamheten, tiden efter OS-succén tog på krafterna även om de var en sjukt galen, rolig tid. Charlotte Kalla kom hem med två silver och ett guld och uppmärksamheten var enorm.

– Det var ganska intensivt. Intensivt på ett positivt sätt, fast det är lite krävande när det är många som drar i en.

Slet det på dig?

– Lite grann efter OS när man mest ville fokusera på tävlingarna som återstod. Nog har det funkat bra även om jag känt att man varit mentalt slut och att det varit skönt att komma iväg.

Lördag förmiddag är försommargrön och skön. Dagen efter skaldjursfesten ger sig Charlotte och Anders ut från hotellet och joggar upp mot Slottsskogen i centrala Göteborg.

Stegen är lätta, tempot behagligt när vinnarskallen Kalla plötsligt får vittring.

Hon slår om från semesterfiraren till tävlingsmänniskan och får nästan lust att kasta sig in på den hårda hinderbanan i tävlingen Tough Viking, som avgörs framför OS-stjärnans nyfikna ögon.

"Stor längtan"

Men 26-åringen får stilla sig. Hennes allvar börjar på torsdag, den 1 maj drar Charlotte Kalla i gång sin försäsong.

– Jag har en stor längtan efter att komma igång med träningen. Det är den som gör att jag kommer att komma så väl förberedd som jag kan till VM i Falun, säger Charlotte när vi sitter ner i lugn och ro i foajen på hennes hotell.

Det är 300 dagar till skiathlon i VM!

– Har du räknat? Det har inte jag, men jag har fyllt kalendern.

Det blir din första stora medaljchans?

– Det är ju det. Det blir ett mer komprimerat schema på VM än på OS. Och sen är det 10 km fritt...

Din favoritdistans...

– Hmmmm.

Tänker du på Falun?

– Jo, men det gör jag. Det är det viktigaste under kommande säsong. Det är det som jag vill förbereda mig för.

Hon har utvärderat förra säsongen, men inte spikat upplägget för den kommande.

I morgon träffar hon sin tränare Magnus Ingesson, då faller planeringen på plats.

Eftersom de stora förändringarna inför förra säsongen var utslagsgivande tror Charlotte Kalla mest på att bygga vidare.

Och en sak vet hon att hon vill ha kvar.

– En nyckel var att jag hade åkt mycket skidor. Ser man procentuellt till all träning var mellan 65-70 på rullskidor eller skidor. Och rena skidåkningstimmar var över 40 procent. Mycket jag har gjort har jag gjort på skidor, säger hon.

"Är skitsvårt"

Redan i början av juni bär det av till norska Sognefjell för snökänslan.

– Jag får också ta med pulseringen, att jag vågat hålla igen träningen bitvis och låta formen komma. Sen är det inte bara träningsmängd utan också att se till hur man kan minimera sjukdomsdagarna. Jag har haft få sjukdagar, men varje gång måste man ändå skära i träningen. Det kan hjälpa att bli smartare i pulseringen.

Kommer du att köra Tour de ski?

– Jag har inte bestämt mig. Jag tycker det är skitsvårt, även om jag vet vad facit var i år när jag stod över. Jag tycker det är kul och VM går senare än vad OS gjorde. Jag vet vad erfarenheten säger, men ibland är det inte kul att lyssna till det kloka...

Har du haft kontakt med Marit Björgen?

– Vi har inte haft någon kontakt. Bara något mess, men jag hoppas att det blir av att vi kan träna tillsammans.

Du har varit hos henne tidigare år och tränat, men efter OS-succén sa damtränare Egil Kristiansen att det är slut på dina Norgeresor. Dags för dig att bjuda in Marit?

– Ja... Men vi håller på att renovera ett gästrum som inte är klart, just nu har hon inget boende. Så jag har lite press på mig, eller också får hon sova på soffan....

Under lördag eftermiddag är det dags för Charlotte Kalla att jobba lite.

Hon har ett tajt schema under Olympiatravet på Åby där hon och ett 50-tal olympier samlats på sponsoruppdrag: besök på stallbacken, inmarsch, tal till publiken, prisutdelning och autografskrivning.

"Kommer att vara sliten"

Hon stannar länge på barnens område och låter sig fotograferas med sina fans och skriver på deras gossedjur. Två flickor ber om stora autografer på sina tröjor. OS-drottningen skriver, kramar flickorna och ler varmt.

Är det viktigt att ta sig tid?

– Ja, det tycker jag. Jag kommer själv ihåg när ­Lina Andersson var på en tävling och jag försökte gå fram till henne. Jag sa ”Mamma, vågar jag?”. Jag kommer så väl i håg känslan när man stod och laddade så länge.

Kan du röra dig fritt efter OS eller blir du stoppad?

– Ah, jag kan vara rätt bra på att dissa också. Men det är viktigt att folk får träffa oss, då är sådana här arrangemang bra, säger hon.

När Charlotte Kalla tar sig fram genom massorna på åskådarplats är det män som stoppar henne för att prata och män som ropar ”Du är världens bästa skidåkare”.

Charlotte Kalla ler.

Än har hon tid.

På torsdag går hon in i bubblan.

Resan mot mästerskapet på hemmaplan, där Charlotte Kalla ska försöka ta sitt första individuella VM-medalj, är lång.

Sportbladet kommer att vara med på den 26-åriga skidstjärnans färd mot Falun i en unik gemensam satsning.

Vad kan vi förvänta oss?

– Mer träning än den här helgen. Och att det inte bara kommer gå uppåt, uppåt. Jag kommer att vara sliten i perioder.

FAKTA

Kalla om...

...känslan hon vill ha tätt inpå VM i Falun:

 "Att jag mår bra, att jag skrattar mycket. Att jag känner mig stark och att viljan att få ut det som finns i kroppen verkligen är med mig."

...mötet med delfiner:

 "Det var riktigt läckert. Jag har aldrig varit nära så stora vattendjur tidigare, de var nyfikna och väldigt lekfulla. Jag hade inte förväntat mig att få komma så nära inpå dom. Jag var helt fascinerad."

...den roliga semesterträningen:

 "Det har varit kul att kunna gå på gym och prova pass. Jag har testat crossfit . Det som var döden var att köra "toes to bar", den när man ska upp med fötterna (Charlotte visar upp sina händer med blodiga valkar)."