Haag: ”Vi vill veta”

Foto: ANDERS DEROS
Anna Haag och Emil Jönsson.
SPORTBLADET

När skidlandslaget satsar mot VM på hemmaplan vill alla stjärnor vara med.

Från åkarhåll lyfts nu önskan om att få veta ifall några åkare kommer avstå läger och få ett specialupplägg.

– Det har inte varit hemligt tidigare, men inte så tydligt. Men jag tror att vi får den öppenheten nu, säger sprintstjärnan Emil Jönsson.

Sveriges skidlandslag skördade elva medaljer under OS.

Nu har de flesta åkare och ledare haft ledigt och vilat upp sig och i veckan startar flera av dem försäsongsträningen.

– Jag längtar efter att dra igång, sa Charlotte Kalla till Sportbladet i helgen.

– Nu är det hårt jobb, vi får inte luta oss tillbaka, säger förbundskapten Rikard Grip.

Det stora målet för säsongen 2014/2015 är VM i Falun och i dag presenterade Svenska skidförbundet landslagets träningsgrupper med nio herrar och nio damer (både sprint- och distansåkare).

Största överraskningen var att unga Jonna Sundling, 20, från IFK Umeå får en plats i laget efter sin JVM-succé i vinter, sprintseger och avgörande i stafetten.

På herrsidan kan Rikard Grip nöjt konstatera att både Johan Olsson och Daniel Richardsson satsar vidare i landslagets regi.

– Bra att vi får med de bästa och starkaste, det gör att vi blir slagkraftiga. Vi har ett enormt starkt lag, sett till internationell nivå, säger Rikard Grip.

Flera småbarnsföräldrar

I laget finns flera småbarnsföräldrar: Johan Olsson och hans Anna väntar sitt andra barn och Marcus Hellner blev pappa nyligen.

Enligt Rikard Grip går de in med samma förutsättningar som alla andra, men samtidigt med vetskapen att det kan bli aktuellt med ändringar inför vissa läger.

– Johan ska flytta till Sundsvall så det kan bli ändring där någon enstaka gång om det krockar med läger, säger Rikard Grip.

OS-medaljörerna Emil Jönsson och Anna Haag tycker att det individuella utrymmet är bra och viktigt, men efterlyser en tydlighet från landslagsledningen inför den samlade lägerverksamheten.

– Vi på damsidan har sagt tidigt att vi vill veta om någon ska ha ett specialupplägg och inte vara med på något läger, säger Anna Haag.

– Det är inte konstigt att man inför mästerskap vill ha ett eget upplägg, men det ska inte vara hemligt, menar Emil Jönsson.

”Inte varit så tydligt”

Har det varit det?

– Nej, det har det inte varit, men det har inte varit så tydligt. Det har varit en del gånger som det har varit hej och välkomna, de här är inte med på det här lägret. Men nu tror jag vi får en större tydlighet. Bara det är öppet från start vilka som är med på vilka läger så man inte kommer till en samling och folk inte dyker upp.

Rikard Grip ser inte önskemålet som ett problem.

– Vi försöker ha en öppen dialog med så många som möjligt, det är viktigt att alla får den informationen. Jag vet inte exakt vilket läger han (Emil)  tänker på, men det kan ju bli sena återbud på grund av sjukdom eller av andra skäl.

Landslaget kickar off mot VM i Falun med ett gemensamt läger senare i maj.

– Det blir troligen ett läger i Sverige. Det blir gemensamt för dam- och herrlaget, säger Rikard Grip.

VM i Falun avgörs i februari 2015.

ARTIKELN HANDLAR OM