Thorén: Petter sprängde alla gränser av sans

Han har kört en lysande karriär i diket

1 av 2 | Foto: NTB/TT
Går utför I mars 2013 var Petter Northug världens skidkung med dubbla VM-guld och seger i en totala världscupen. Sen dess har allt rasat – sjukdomar, usel form och fiasko i OS. I går kom kraschen som kan bli dödsstöten för karriären.
SPORTBLADET

Petter Northug har kört rattfull och kraschat sin bil.

Beklämmande och helt oförsvarbart.

Var det även en fullständigt lysande skidkarriär som körde i diket?

Spekulationerna om motivationsproblem har följt den norske skidstjärnan under vintern och det är svårt att se hur Petter Northug ska kravla sig upp på rätt spår igen.

Petra Thorén.

Vi har vant oss vid att Petter Northug är rubrikernas namn.

Jag har själv jagat honom över stock och sten, hängt i Las Vegas (då för fyra år sedan kändes han malplacerad på de stora hotellen och på klirrande casino, men nu mer självklar) och kört 12 timmar tur och retur för att delta i den norska showen.

Utspel som varit sagt med glimten i ögat, påhopp som gjorts för att reta motståndare och påståenden som han speglat sig själv i och lyfts av.

Han har tänjt gränser och vi har ofta älskat det.

Den här söndagen sprängde Petter Northug alla gränser av sans, förnuft och förstånd.

Händelsen går ­inte att försvara. 

Tvärstopp nu?

Flera gånger under de senaste åren har vänner och ledare i Petter Northugs närhet förklarat att Petter är killen som inte dricker på fester, som håller sig för sig själv och lämnar kalaset medan champagnen ännu flödar.

Nu verkar det ha varit annorlunda.

Petter Northug har festat, Petter Northug har varit berusad och det är klart att killen ska ha rätt till att leva runt efter en lång säsong.

Men man sätter sig inte i en bil och kör.

Norges stora skidstjärna riskerar nu ett fängelsestraff och den stora sportsliga frågan som tonar upp bredvid den mer humana är – ska kraschen bli ett tvärstopp på en enastående längdkarriär?

Det är inget vi vill tro.

Det är inget som skulle gynna skidsporten.

Det är inget man som längdälskare vill ska ske tio månader före längd-VM i Falun.

Men det finns skäl att tro att det kan bli så.

Redan tidigare under den här säsongen kom spekulationerna om att den gode Petter efter VM i Holmenkollen sakta men säkert tappat motivationen och fått smak på det goda livet.

Hårt kritiserad

Han har själv berättat om den svåra ­tiden efter urladdningen på hemmaplan i Kollen.

Mosvikssonen hoppade inför OS-­säsongen av norska landslaget och satsade på ett privatteam. Satsningen har blivit hårt kritiserad, Petter Northug blev dessutom virus­sjuk och missade viktiga månader av träning.

Petter Northug brukar dock skita i vad folk tycker och tänker så han har kört på, utan att lyckats i vinter.

Han gjorde i går det smartaste han kunde i PR-syfte. I försöket att återskapa den plattform som renderat under honom berättade han öppet om skammen och ångern.

Inre drivkraft

Medan Johan Olsson, Emil Jönsson, Marcus Hellner och Daniel Richardsson laddat om kropp och själ och dragit igång nya tunga satsningar mot Falun-VM ligger Petter Northug hemma med skuldkänslor.

Men det finns ett skäl som talar för att Petter Northug mot alla odds kan stå på startlinjen och smila åt våra svenska skidstjärnor i Falun.

Den norske skidstjärnan vill alltid motbevisa resten av världen.

Nu har han målat in sig i ett trångt hörn, bara hans inre drivkraft om att visa att alla andra jävlar har fel kan ta honom tillbaka på skidtronen.

Northugs tunga år

Mars 2013:

Petter Northug vinner två guld och ett silver i VM i Val di Fiemme. Ett par veckor senare kröner han sin starka säsong med att för andra gången i karriären vinna den totala världscupen.

Maj 2013:

I en mångmiljonaffär lämnar Northug det norska landslaget för att skapa ett eget team med en storsponsor i ryggen. Beslutet irriterar många norrmän, inte minst det norska skidförbundet som är tydliga med att de inte tänker assistera stjärnan med vallare eller sjukvård. Dessutom kan han i framtiden förlora sin plats på mästerskapen, säger de.

September 2013:

Sjukdomarna har avlöst varandra och spolierat en stor del av landslaget. I september drabbas han av en virussjukdom och ställer in ett planerat treveckors-höghöjdsläger, ändå sträcker inte landslaget ut någon hjälpande hand. "Vi kommer inte att lägga några resurser på Petter" säger landslagschefen Vidar Löfshus.

November 2013:

Bekymren tvingar Petter att öka träningsdosen. "Just nu balanserar jag på en knivsegg", säger han till pressen inför världscupspremiären i Kuusamo. Där kommer han på plats 10, 18 och 13.

December 2013:

Northug behåller platsen som sisteman i det norska stafettlaget, men scenerna i Lillehammer är ovanliga. På upploppet får han stryk mot Rysslands Maxim Vylegzjanin och det norska andralagets Finn Hagen Krogh. Veckan efter är han tre minuter efter täten på tre mil i fristil.

Februari 2014:

Northug flyger till Sotji med en sjätteplats som bäst individuellt. På OS misslyckas han i varenda lopp: plats 17 i skiathlon, ut i semin i sprint, fyra i stafetten och på artonde plats på femmilen.

Mars 2014:

Formsvackan håller i sig efter OS. Han blir 34:a i Lahtis sprint och lämnar sedan återbud till Holmenkollens femmil, trots att det är hans favoritlopp. Den totala världscupen är därmed körd, vilket kan ha föranlett att han också ställer in säsongsavslutningen i Falun.

Maj 2014:

Northug syns på en nattklubb i Trondheim under lördagkvällen. Senare på natten sitter han och en 23-åring i bilen när de kraschar. I ett pressmeddelande erkänner Northug att han kört rattonykter. "Jag vill å det djupaste beklaga det som har skett. Jag mår väldigt dåligt just nu och är väldigt besviken på mig själv" säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM