Northug har gått under jorden

1 av 12 | Foto: HENRIK SUNDGARD
SPORTBLADET

TRONDHEIM. Alla jagar efter Petter Northug.
Superstjärnan har gått under jorden efter fyllekraschen.
”Vi är otillgängliga under en period”, skriver pappa John Northug i ett meddelande till Sportbladet.

Under morgonen bekräftade polisen i Trondheim det alla visste: Petter Northug är den 28-årige man som 05.30 på söndagsmorgonen kört rattfull och kraschat med lyxbilen vid en rondell bara ett par hundra meter från sin bostad. Skidstjärnan ska därefter ha lämnat sin skadade kamrat, smitit från brottsplatsen och sprungit hem. Polisens hundpatrull lyckades därefter spåra upp Northug i huset.

Promillehalten avgör straffet

Redan under söndagskvällen erkände norrmannen att det var han som alkoholpåverkad kört bilen av vägbanan. Trondheimpolisens jurist Monica Grøtte Estenstad berättar att det är Northugs promillehalt som kommer att bestämma hans rättsliga öde.

– Det är det som kommer att avgöra hur strängt straffet blir, säger hon till Sportbladet.
Petter Northug själv har, bortsett från söndagens pressmeddelande, undvikit all kontakt med norska och svenska medier.
”Jag har full förståelse för allmänhetens förväntningar om att jag inom en snar framtid måste berätta mer om händelsen. Det kommer jag att göra när jag har tänkt över situationen med mina närmaste. Jag hoppas att medierna kommer att respektera det.”
Obekräftade uppgifter till Sportbladet hävdar att Petter Northug tagit tillflykt hos sin mamma och pappa i föräldrahemmet utanför den lilla byn Mosvik en dryg timme utanför Trondheim.
Sportbladets har varit i kontakt med pappa John Northug. Han fattar sig kort när vi ber om en intervju om sonens situation.
”Vi är otillgängliga under en period” skriver John Northug i ett meddelande och fortsätter:
”Vi ber alla att respektera det”.
Flera norska journalister som Sportbladet varit i kontakt med erfar att Petter Northug inte kommer att uttala sig i medierna förrän resultatet av hans promillehalt presenterats. Det kan ta upp till två veckor, enligt Trondheimspolisen.

ARTIKELN HANDLAR OM