Nytt dopningsfall inom finsk skidåkning

1 av 2
Tero Similä har gjort fyra VM och tävlade för Finland i OS i Turin 2006.
SPORTBLADET

En finsk längdskidåkare är dopad.

Vid en presskonferens i eftermiddag avslöjar landets skidförbund namnet.

Enligt Urheilulehti är det Tero Similä, 34, som testat positivt – något som åkarens manager bekräftar.

– Det är en fruktansvärd chock, säger Similäs manager Tuomo Haikola till tidningen.

Det finska landslaget var inblandat i en av de värsta dopningshärvorna i skidhistorien i samband med hemma-VM 2001. Framstående åkare som Jari Isometsä och Mika Myllylä fastnade i testerna och flera andra åkare och ledare stängdes av efter skandalen.

Nu avslöjas ytterligare ett dopningsfall inom det finska skidlandslaget. Det är skidförbundet som går ut med uppgifterna att en än så länge icke namngiven åkare testat positivt. Yle skriver att förbundet kommer att tillkännage dopningsfallet vid en presskonferens i eftermiddag.

Managern bekräftar

Enligt Urheilulehti är det Tero Similä, 34, som testat positivt.

– Vi har kommit skriftligen överens med idrottaren i fråga att vi informerar om detta på presskonferensen, säger Mika Kulmala till HS, uppger Yle.

Similäs manager Tuomo Haikola bekräftar för Urheilulehti.

– Tero berättade för mig om fallet. A- och B-provet har studerats och värdena har överskridits något. Jag vet inte vilka ämnen det rör sig om. Det här är en fruktansvärd chock, säger Haikola.

Ingen OS-åkare

Enligt Yle skriver skidförbundet i sin inbjudan att åkaren inte deltog i OS i Sotji. Men både A-provet och B-provet ska vara analyserat.

– Det är frågan om en idrottare på en sådan nivå att det finns skäl för att anordna en presskonferens, säger Kulmala.

Ordföranden själv kommer att närvara på presskonferensen tillsammans med Finlands medicinska chef för antidopningskommittén, Timo Seppälä.

Tero Similä deltog i OS 2006 och har gjort fyra VM: 2005, 2009, 2011 och 2013.

FAKTA

Finska dopningsfall i skidhistorien:

Skandalen 2001: Jari Isometsä, Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Milla Saari (Jauho), Mika Myllylä och Virpi Kuitunen testar positivt för hemohes, ett prestationshöjande medel, under hemma-VM i Lahtis 2001.

Janne Immonen: Immonen erkände förra året att han varit dopad med epo under karriären. Under en rättegång hävdade han att han tog preparatet för första gången 1999 under ledning av skandalläkaren Kari-Pekka Kyrö.

Kaisa Varis: Testade positivt för erytropoietin vid VM 2003 och laget blev av med sin silvermedalj i stafett. Stängdes av i två år. Testade positivt igen 2008 och då stängdes Varis, som sadlat om till skidskytt, av i två år. Men straffet annulerades eftersom misstag begåtts med b-provet.

ARTIKELN HANDLAR OM