Northugs promille vid fyllekörning avslöjad

Skidstjärnan berättar själv om kraschen

1 av 10 | Foto: HENRIK SUNDGARD
SPORTBLADET

I våras krockade Petter Northug med sin bil under en fyllekörning.

Nu avslöjar han sin egen promille och hur fort han körde vid olyckan:

Mellan 80 och 90 kilometer i timmen med en promille av 1,65.

Runt klockan halv sex på söndag morgon får norsk polisen beskedet att Petter Northugs bil har dundrat över en rondell och smällt in i ett vägräcke ett par hundra meter från skidåkarens hem.
– Då han kom in i rondellen måste han minst ha kört i 80 kilometer i timmen. Skadorna på bilen och vägräcket tyder på en hastighet av minst 65 kilometer i timmen, säger Henrik Nesmark som är en av Norges främsta experter på att analysera trafikolyckor, till VG.

Det var i våras som norske skidstjärnan Petter Northug körde bil berusad och krockade. I en bok, som släpps i dag, berättar han och familjen ingående om den där dagen och de som följde därefter.

Boken, som heter ”Northug – en familjehistoria”, är skriven av författaren Sverre M. Nyrönning.

– Jag vet att boken skildrar det som hände efter min omdömeslösa handling den 4 maj. Givetvis är det bra att de närmast berörda, mamma, pappa, Are, också får berätta hur de upplevde situationen. Och jag ska läsa deras berättelser. Jag har inte haft möjlighet att läsa det ännu. Min koncentration ligger på träning och återhämtning så att jag kan prestera under VM i Falun, skriver Northug om boken på sin blogg i dag.

Ville bort

I boken står enligt Aftenposten följande:

Petter ville inte hem till Byåsen, inte hem till föräldrarna på gården i Framverran. Han ville bort, ut ur landet, fly långt bort. Han var övertygad om att allt var förlorat, karriären, sponsorerna, pengarna, livet han hade levt och framtiden”.

Om timmarna i häktet

Northug beskriver i egna ord även timmarna i häktet efter krocken.

”Cellen var trevlig med en bra madrass och en varm filt. Jag kände mig absolut inte inlåst, och personalen var schyssta. Jag njöt, kort sagt och kunde verkligen ha varit där längre. Det var tyst och lugnt och jag fick vara i fred. Jämfört med att ligga i tält var det polisens häktescell rena uppgraderingen”.

Northug avslöjar också att han hade 1,65 promille i blodet vid tillfället. Enligt Systembolaget har gången blivit ragglande och man kan bli aggressiv och eventuellt kräkas vid 1,5 promille.

I går meddelade norsk polis att ärendet är överlämnat till rättsväsendet. Enligt norska NRK riskerar Northug upp till 45 dagars fängelse.

FAKTA

Så påverkas beteendet

I Sverige döms man får grov rattfylla vid 1 promille eller mer.

Vid 0,8 promille blir reflexerna långsammare, du får sämre koordination, sämre synförmåga, överdriven självsäkerhet och tydligt alkoholdoft.

Vid 1,0 promille blir talet sluddrigt och du får svårt att gå stadigt. Man har också försämrad muskelkontroll och svårt att kontrollera känslor.

Vid 1,5 promille blir gången ragglande, man kan bli aggressiv eller börja gråta och eventuellt kräkas.

Vid 2,0 promille har du svårt att gå upprätt och kan få dubbelseende.

Källa: Systembolaget

ARTIKELN HANDLAR OM