”Vänder på det så han tjänar pengar”

Northug anklagas för att profitera fyllekörningen

1 av 10 | Foto: HENRIK SUNDGARD
SPORTBLADET

Petter Northug överraskade på onsdagen Norge när hans bok ”Northug – en familjehistoria” plötsligt släpptes.

Nu menar experter att tidpunkten inte på något sätt är en slump.

– Det etiska i det här kan diskuteras. Att man kan vända på den här situationen så att man faktiskt tjänar pengar på det, säger marknadsföringsexperten Trond Blindheim till norska TV2.

I boken avslöjar Northug för första gången hur fort han körde – och hur berusad han var – när norrmannen i maj kraschade med sin Audi A7 efter en festkväll i Trondheim. Mellan 80 och 90 kilometer i timmen med en promille av 1,65.

”Det är helt perfekt”

Nu anklagas 28-åringen för att försöka profitera på skandalen genom avslöjandena och valet att släppa boken just nu. Marknadsföringsexperten Trond Blindheim säger till norska TV2 att familjen Northug noga planerat datumet.

– Det är helt perfekt. Det innebär att det kommer bli många citat från boken i media. Familjen Northug har på det här sättet själva tagit kontrollen över hur det här ska iscensättas och vinklas i media, säger Blindheim som menar att det hela är långt ifrån oproblematiskt:

– Det etiska i det här kan diskuteras. Att man kan vända på den här situationen så att man faktiskt tjänar pengar på det. Men Petter Northug skulle ju kunna donera de inkomsterna till Trygg Trafik eller en kampanj mot rattfylla i allmänhet.

”Jag som drev projektet”

Författaren Sverre M. Nyrønning vill för TV2 inte avslöja hur stor av bokens intäkter som kommer tillfalla Northug själv. Han menar att det var på hans initiativ, och inte familjen Northugs, som detaljerna om fyllekörningen kom med i boken.

– Det var jag som drev projektet, men de vet ju självklart om att det här detaljerna finns med, säger Nyrønning.

Experter säger till norska VG att ett troligt straff för Petter Northug är fängelse i mellan 40 och 45 dagar.