Northug: Det är värst för tjejerna

”Jag kommer aldrig tävla för norska landslaget igen”

SPORTBLADET

Petter Northug klipper det sista bandet till det norska skidlandslaget.

I sin nya bok går 28-åringen till angrepp mot skidförbundet och miljön för skidåkarna.

– Minsta händelse uppfattas som kontroversiell, och det är värst för tjejerna, säger Northug enligt TV2.

Petter Northug har redan lämnat det norska landslaget och tränar numera på egen hand – utanför skidförbundets regi. Genom speciella avtal kan 28-åringen ändå köra världscupen och mästerskap i den norska landslagsdräkten.

Petades från OS

I sin nya bok ”Northug – en familjehistoria” klipper nu stjärnan de sista banden till landslaget och menar att han aldrig kommer att representera norska skidförbundet i världscupen igen. Bakgrunden är en rad konflikter genom åren.

Petas från OS 2006 efter en, enligt Northug, ”kompisuttagning”.

Tvingas 2008 förklara sig inför samtliga åkare efter att ha ”bidragit för lite på träning”.

Bötfälls 2008 med 16 000 norska kronor efter att ha burit en privat sponsor-logga i ett tv-program.

Sätts 2010 i en ”skampåle”, enligt Northug själv, efter att ha spelat en fotbollsmatch i Mosvik trots att han sjukanmält sig själv från en landslagssamling,

”Lätt att känna sig ensam”

28-åringen berättar nu i sin bok att situationen urartat.

– Exemplen på allvarlig friktion mellan oss är fler än de ovanstående och till sist blev det för många. Du kan nästan inte göra någonting utanför ramarna utan att norska skidförbundet upplever det som en provocerande handling. Minsta lilla sak kan uppfattas som kontroversiell, och det är värst inom dammiljön. Om du blir betraktat som kontroversiell kan du lätt känna dig ensam, säger Northug.

Landslagschefen Vidar Løfshus säger till TV2 att han inte känner igen sig i Northugs beskrivning av landslagsmiljön.

– Nej, absolut inte. Det där får stå för Petter. Jag vet inte vad han menar med kontroversiell. Är det kontroversiellt att ha på sig rosa strumpbyxor eller är det kontroversiellt att spela poker? Om han har mer kött på benen får han gärna följa upp det här. Nu blir det bara påståenden, säger Løfshus med en förmodad hänvisning till när de norska damerna klädde ut sig till prostituerade i en uppmärksammad skämt-video.