Kan tvingas bryta med huvudsponsorn

”Vill han tävla internationellt…”

Foto: AP
SPORTBLADET

Petter Northug, 28, kan tvingas bryta med sin huvudsponsor Coop.

Annars menar norska skidförbundet att han inte får representera Norge internationellt.

– Coop-avtalet måste läggas på is, säger generalsekreterare Stein Opsal till VG.

Petter Northug har Coop som huvudsponsor, men nu har norska skidförbundet kommit med ett krav som gäller från den 1 maj 2015.

Enligt det ska Northug bryta med Coop och i stället samarbeta med förbundets sponsorer. Annars får han inte tävla internationellt, vilket inkluderar VM och OS.

– Han kan inte marknadsföra Coop som partner. Han kan inte heller sälja olika produkter, så Coop-avtalet måste brytas om Petter vill tävla internationellt, säger förbundets generalsekreterare Stein Opsal till VG.

"Om vi ska finansiera..."

Opsal motiverar förbundets ställningstagande med att sponsorer som exempelvis Byggmax är mer nödvändiga för Northug att samarbeta med:

– Om vi ska finansiera elitidrotten måste vi ha sponsorer som känner att de får något tillbaka. Om våra bästa inte är tillgängliga för våra sponsorer kommer det här inte att hålla i längden. Grunden för den här finansieringen är att alla bästa är med, säger han.

Northug ska i samband med att han avbryter avtalet med Coop inte bara börja samarbeta med förbundets sponsorer, utan också tacka ja till sin landslagsplats om han inte vill delta i enbart långlopp, vilket förbundet inte kan bestämma över.

"En säsong i taget"

Den här hösten har Northug haft till 1 november på sig att bli enig med skidförbundet om ett avtal som gör att han kan gå VM i Falun i vinter. Nu vill alltså förbundet att han bryter med sin huvudsponsor, som stod kvar trots att han åkte fast för rattfylleri i våras.

Northugs manager Are Sørum Langås ger dock inget svar på hur det blir.

– Vi tar en säsong i taget, nu är det 2014/2015 som gäller.

Northug, 28, har plockat fyra medaljer i OS och hela tolv i VM. Han klassas som en av de bästa längdskidåkarna genom alla tider.