Svenske skidåkaren först att ’börsnoteras’

Foto: Ulf Mårtensson
Petter Engdahl.
SPORTBLADET

20-årige längdåkningstalangen Petter Engdahl har haft problem med att finansiera sin elitsatsning.

Lösningen blev att "börsnotera" sig själv – som förste längdskidåkare i världen.

Målet är att få in 345 000 kronor för att kunna satsa mot världseliten.

Från och med idag kan den som vill investera i Petter Engdahls elitsatsning. Totalt säljer han 3450 andelar för 100 kronor styck. Genom så kallad "crowd-investing" hoppas Engdahl att många små investerare ska ge stora intäkter och hjälpa honom mot toppen.

– Det är svårt för många skidåkare att kunna fullfölja sin satsning och för mig är detta ett spännande sätt att kunna göra det, säger Engdahl.

I utbyte mot de satsade pengarna får investerarna 20 procent av Engdahls intäkter på åtta år. Skulle karriären skjuta i farten kan det bli en riktig vinstaffär.

Kan bli storvinst

Når Engdahl topp tio i världen innan han är 26 kan investerare räkna med en avkastning på runt 200 procent. Det med tanke på att Markus Hellners bolag idag drar in cirka två miljoner kronor per år. Slår han igenom ännu tidigare kan avkastningen bli ännu högre.

En investering är dock inte en helt riskfri. Skulle Engdahl bara nå upp till topp-50 i Sverige riskerar värdet på andelarna att sjunka med 70-80 procent.

Engdahl är uppvuxen i Borlänge och flyttade som 16-åring till Järpen för att gå på Åre skidgymnasium.

Under tiden som junior har Engdahls starka sida framförallt varit skate där han presterat allra bäst på sprintdistanser.

På meritlistan har han en åttondeplats på junior-SM och tre topp fem placeringar på Scandic Cup där nordens bästa juniorer tävlar.

ARTIKELN HANDLAR OM