Northug skrev på – kan köra VM i Falun

Skidförbundet och stjärnan eniga

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Det satt långt inne.

Men nu har Petter Northug och det norska skidförbundet kommit överens om ett avtal.

Det innebär att skidstjärnan får köra VM i Falun. 

För att kunna delta i världscupen och VM var Petter Northug tvungen att senast den 1 november skriva kontrakt med det norska skidlandslaget för den kommande säsongen.

Det dröjde några minuter över midnatt, men sedan kom beskedet från förbundet, NSF. Parterna har enat om ett avtal.

– Petter har länge sagt att VM är säsongens stora mål och skidförbundet ser fram emot att ge honom och alla i landslaget det stöd som behövs för att säkerställa norsk framgång kommande vinter. Dialogen med Northugs team har varit krävande och därför är vi i förbundet glada att vi nu är överens, säger generalsekreteraren Stein Opsal till skidförbundets hemsida.

Nära att missa VM

Skidstjärnan var ute i början av oktober och deklarerade att det inte skulle vara några problem med kontraktet, men Northug har tvekat på att skriva under. Sportbladet var i kontakt med landslagschefen Vidar Löfshus tidigare under veckan, som var rädd att sanden i timglaset höll på att rinna ut.

– Går det inte fort nu är det kört, sa han då.

Avtalet med förbundet reglerar bland annat hur Northug gör reklam och tvingar Northugs planerade klädkollektion att förhalas till efter säsongen.

Han måste nu också följa det upplägg som förbundet sätter upp, skriver NSF på hemsidan. Petter Northug väntar fortfarande på besked om när han ska avtjäna straffet för sin rattfylla.

FAKTA

Detta ska regleras i avtalet

■ ■ Petter Northug har ett privat avtal med detaljhandelskedjan Coop. Det konkurrerar direkt med ett antal sponsorer i norska skidförbundet.

■ ■ För att Northug ska få köra VM och världscupen, behövde han under lördagen underteckna ett landslagsavtal som reglerar vad han kan göra reklam för och när under säsongen.

■ ■ Northug själv ville att detta avtal skulle sägas upp den 15 mars, medan skidförbundet har satt datumet till den 15 april.

■ ■ Skidproduktsföretaget Swix har skapat ett stort klädmärke i Northugs namn. Swix är en konkurrent till BJ Sport, som sponsrar skidförbundet med kläder.

■ ■ Northug-kläderna har inte skickas ut till butikerna än. Skidförbundet vill inte Northug-kläderna säljs i butiker i vinter.

Källa: VG.no