Northug: ”Är 20 procents chans”

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Petter Northug tror att han för första gången kan vinna Tour de ski, som börjar i dag, så länge han klarar av den avslutande slalombacken.

Hur stor chans det är har norrmannen beräknat själv:

– Låt oss säga att det är 20 procents chans att jag har en bra dag upp för backen, säger han till VG.

Petter Northugs form har sviktat under vintern, men när Tour de ski i dag drar i gång är han full av självförtroende. 28-åringen har tajmat sin höghöjdsträning så att de bästa dagarna borde komma i mitten av nästa vecka och fortsätta över helgen.

Allt för att vara som bäst på den avslutande klättringen upp för backen Alpe Cermis.

I fjol var Petter nästan två minuter efter snabbaste klättraren, Chris Jespersen, men den här gången tror han sig ha kapacitet att för första gången vinna hela touren.

– På det nionde ska det ske. Eller kanske på det tredje? Jag tror alltid att jag kan vinna. Men jag vet att det är avhängigt att andra kanske har en lite sämre dag upp för backen medan jag har en bra dag, säger Northug till VG.

På gott humör

Och hur stor sannolikhet är det?

Petter tänker efter och får det till en på fem.

– Jag har haft ett par goda upplevelser i den backen på de åtta tidigare försöken. Så låt oss säga att det är 20 procents chans att jag har en bra dag upp för backen.

Petter Northug var på gott humör när han mötte pressen. Han svarade också på hur det är att ha förlorat körkortet som en följd av rattfyllan i maj.

– Man måste använda kroppen mer för att komma från A till B. Så man blir ju i bättre form och får mer träning, säger han till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM