Här är dagens grej i Tour de Ski

SPORTBLADET

I dag rullar Tour de Ski i gång sin nio dagar långa resa över tre länder och sju etapper.

Om du har besvärligt att hänga med i svängarna summerar Sportbladet varje dag det viktigaste som hänt.

Det här är dagens grej...

… med damerna

Therese Johaug vann i fjol, Marit Björgen har som bäst två andraplatser. I år väntas dundernorskorna göra upp om titeln. Kan veteranen Björgen på de sex första etapperna skapa nog med avstånd för att hålla undan för världens överlägset bästa slalombacksklättrare? "Jag har väldig lust att vinna igen", säger Johaug.

… med herrarna

Ryssen Alex Legkov vann touren 2013. I år har han varit såsig, det ryktas om att han inte skött sin försäsongsträning, och nu skippar han touren. Tränaren säger att OS-guldmedaljören på femmil är sjuk.

… med svenskarna

Först var de beredda på plusgrader och skralt med snö. Sedan föll mängder över Oberstdorf, så att de ditkörda snömassorna inte behövdes. Nu har regnet och plusgraderna tagit över. Nu grubblar de svenska vallarna över om det blir torr eller blöt snö medan åkarna mest suckar. "Ingen vill att det ska regna, så varken Marcus eller Calle gillar detta", säger förbundskapen Rikard Grip.

… med Northug

– Jag kom hem från höjden 27 december, så då ska mina goddagar vara i mitten av nästa vecka och över nästa helg. Den planen är lagd för att vinna, såklart.

Till Dagbladet berättar Petter hur han tajmat träningen för att vara starkare i avslutande slalombacken än tidigare år.

ARTIKELN HANDLAR OM