Bergström: Ska det behöva vara såhär illa?

SPORTBLADET

OBERSTDORF, TYSKLAND. De svenska damernas placeringar i Tour de skis prolog:

17, 23, 26, 32, 45, 54 och 61.

Är det såhär slovakiska skidfans känner sig?

Sportbladets Kristoffer Bergström.

När Charlotte Kalla avböjde att delta i årets Tour de ski var vi tvungna att sänka förväntningarna på damlaget. För fyra-fem år sedan hade vi andra åkare som kunde hävda sig bland de bästa på distanslopp, men den tiden är förbi.

Ändå, ska det se så här illa ut?

3,2 kilometer är en knivig sträcka. Distansåkare har svårt att hinna hävda sig, vilket delvis förklarar Sara Lindborgs (45) och Emma Wikéns (32) placeringar. Går du å andra sidan ut i sprintfart stumnar du lätt, som för Anna Haag (32) och Stina Nilsson (bland de främsta efter halva loppet, stumnade sedan i sista klättringen och blev 23:a).

Trots allt är det här underkänt av svenska laget. Det måste bli domen. Prologen kanske handlar mer om tid än placeringar, men vad gör det när ingendera såg bra ut? Haag är alltså redan 43,5 sekunder efter Marit Björgen.

Det lite ledsamma är att båda tourdebutanterna Helene Söderlund och Maria Gräfnings hamnade på sistasidan av resultatlistan, bland tyska juniorer och någon spanjor. Ändå känns de två inte som framtidsnamn då de är 27 och 29 år gamla.

Vi får hoppas på snö eller hagel eller monsunregn inatt så att eftersläntrarna lättare kan hämta ikapp i jaktstarten över tio kilometer. Vi får också hoppas på en svensk uppryckning.

ARTIKELN HANDLAR OM