”Är oftast snabbare än Petter Northug”

Halfvarsson tog säsongens första pallplats

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Oberstdorf/STOCKHOLM Strax före mål låg Calle Halfvarsson efter tvåan Petter Northug.

Men med en starkare avslutning stal svensken andraplatsen – och var efteråt inte särskilt förvånad.

– Jag är snabbare än Petter på avslutningarna oftast, säger han.

Calle Halfvarssons vinter har varit retlig. Trots en jämn resultatrad har han hela tiden hamnat utanför pallen, två gånger har det skett med mindre än en sekunds marginal.Men när Tour de ski i dag inleddes med den udda distansen 4,4 kilometer i fristil ordnade 25-åringen vinterns första pallplats.Han öppnade kontrollerat och låg på trettonde plats efter 1,8 kilometer. Därifrån och in till mål gick det snabbare. Vid sista mellantiden före mål, vid 4000 meter, låg han trea, en halvsekund bakom Petter Northug. Eftersom det var tajt i toppen hade norrmannen tidigare tryckt gasen i botten mot mål. Det gjorde Calle också, men skillnaden var att svensken var aningen snabbare.I mål var marginalen i stället en halvsekund i Halfvarssons favör.Efteråt är han glad.

”Starten var bra”

– Starten var bra. Jag är nöjd. Som planerat. Jag hade väntat mig att, om jag får ett bra lopp, ska jag kunna få en pallplacering här. Sedan är jag också glad att jag äntligen får kliva up på pallen den här säsongen, säger han.

Sex etapper återstår av Tour de ski. Redan i morgon omvandlas dagens tider till avstånd i en jaktstart, där segraren Dario Cologna går ut tio sekunder före Halfvarsson och ytterligare fem före Northug.

Efter dagens besked hoppas Calle kunna stanna i toppen.

– Klart att det stärker självförtroendet om man får ett sådant här kvitto att man är med. Det hade varit helt annat om man hade varit 30 sekunder efter och det inte känts bra i kroppen. Nu har jag en bra känsla hela vägen, säger han.

”Brukar vara snabbare”

Betyder det något särskilt att du tog Petter på slutet?

– Jag är snabbare än Petter på avslutningarna oftast. 

På allvar?

– Jag var det i dag. Jag tror att jag hade bra skidor i dag, men jag försökte också jobba bra över krönet. Jag visste att det handlade om sekunder, så jag gav allt jag kunde på slutet. Uppenbarligen var jag lite snabbare än Petter. Det var ju bra.

Hellner femma

Marcus Hellner lyckades också bra i prologen. Han låg länge på pallplats men slutade femma. När han pratar med reportrarna i den mixade zonen är han självkritisk.

– Det var helt okej. Kroppen är tung och jobbig och så, men jag tror att jag lyckades hålla hyfsad fart, säger han.

Är du i det bästa slag du varit den här säsongen?

– Nej, det kändes inte så. Jag brukar ha bra med krafter på en sådan här bana, i sista backen. Det känner jag inte att jag har. 

ARTIKELN HANDLAR OM