Hvilket land hadde flest blant topp fem?

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

OBERSTDORF, TYSKLAND. Hei Norge.

Jeg har mistet en resultatliste, så kan du hjelpe meg med noe:

Hvilket land hadde flest herrelöpere blant topp fem i dag?

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Eller förresten, det behövs inte, jag hittade mitt papper nu.

Sedär, Tour de ski brakade igång med två svenska framgångar på herrsidan. Medan Martin Johnsrud Sundby körde fel, en oavsiktlig omväg, visade Marcus Hellner och Calle Halfvarsson klassen.

Hellner gjorde sitt första bra resultat för vintern och blev femma. Halfvarsson låg efter Northug inför de sista hundra meterna mot mål, men var starkare i avslutningen och tog andraplatsen med en sekund.

Jag vet att det var en prolog. Jag vet att Sundbys starkare lopp kommer framöver. Jag vet att det stod 43-2 i pallplatser i världscupen inför i dag och att ni totalt utklassade oss i damloppet.

Kan inte hejda mig

Ändå kan jag inte hejda mig från att vara lite uppkäftig. Hur många hade ni på topp fem, Norge? Vem var det nu som hade högst maxfart de sista hundra meterna?

Det är inte bara jag som tillåter mig att ha självförtroende. Direkt efter loppet tog Calle Halfvarsson en efterlängtad chans att få racka ner på sin nemesis. "Jag är snabbare än Petter på avslutningarna oftast", sa Calle, vilket kanske är historielöst men underhållande.

Då kan vi glömma den här texten...

Och, om vi tänker ett varv till, tror jag att de flesta gladdes av dagens premiär. Det var länge sedan vi hade en schweizare, en svensk, en norrman och en ryss på topp fyra. Det var snart ett år sedan rivaliteten mellan Sverige och Norge kändes på riktigt.

Nu fortsätter touren i morgon med 15 kilometer jaktstart för herrarna. Allt kan kastas om då, men det troliga är att tättrion stannar i ledningen ett par etapper till, även om de lär få sällskap av Sundby.

Jag ska inte tippa mer än så, bara lova att om svenskarna fortsätter slå norrmännen så ska jag vara kortsiktig och lite historielöst kaxig. Och annars kan vi väl glömma den här texten?

ARTIKELN HANDLAR OM