Mindre mage – då ska han bli snabbare

Halfvarsson: Kommer hjälpa mig i sista backen

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Två år i rad har Calle Halfvarsson varit för långsam i slalombacken, men nu har han hittat ett sätt att bli snabbare.

25-åringen har gått ner två kilo runt magen för att bli bättre på att klättra.

– Jag tror framför allt att det kommer hjälpa mig i sista backen, säger han.

Foto: TT

Calle Halfvarsson öppnade Tour de ski strålande. 25-åringen var näst snabbast på prologen över 4,4 kilometer i fristil, bara slagen av schweizaren Dario Cologna.

I dagens jaktstart i klassisk stil startar de två först, följda av gårdagens trea Petter Northug.

Med premiärframgången i ryggen känner sig Halfvarsson trygg inför den för honom svårare sträckan 15 kilometer i klassisk stil.

– Klart att det stärker självförtroendet om man får ett sådant här kvitto att man är med. Det hade varit helt annat om man hade varit 30 sekunder efter och det inte känts bra i kroppen. Nu har jag en bra känsla hela vägen, säger han.

Varnar för MJS

Halfvarsson tror att han, Northug och Cologna kommer att stanna kvar i toppen av totalställningen hela touren, även om han flaggar för att den norske världscupledaren Martin Johnsrud Sundby säkerligen kommer klättra från gårdagens tiondeplats.

Hur svensken än presterar de första sex etapperna kommer det att krävas en bra klättring upp för slalombacken Alpe Cermis nästa söndag om han aspirerar på en slutlig plats i toppen. 

Just den sträckan har varit Calle Halfvarssons problem de två senaste åren. 2013 tappade han 1.40 på den snabbaste klättraren, Marcus Hellner, och i fjol växte avståndet till nästan två minuter.

Halfvarsson är införstådd i att han inte kan vinna om han avslutar i den farten. Därför har han sett till att vara bättre förberedd på slalombacken än tidigare.

”Mer deffad”

Den största skillnaden är troligen synbar med blotta ögat.

– Jag har gått ner i vikt. Jag hopas att de kilona jag har gått ner kan vara till nytta så att jag går bättre i backen, säger han.

Var har kilona suttit?

– De har väl varit på magen tidigare. 

Är viktändringen en strategisk ändring, eller har den bara skett?

– Jag tränar hårdare i år, då blir det automatiskt att man blir mer deffad. Kroppen optimerar sig inför det den ska göra. Det är inte så att jag har gått hemma och svultit och bantat, bara blivit mer fit.

Sprinten blir lidande?

I vikt är skillnaden på den gamla Halfvarsson och årets upplaga inte märkvärdig. Drygt två kilo skiljer. Men på en redan slimmad, vältränad kropp märks varje tappat hekto.

– Ja, jag hoppas att det kan ge någonting som man kan dra nytta av. Sedan kan det drabba mig på andra grejer, som sprinten, men jag hoppas det hjälper i backen, säger han.

Du har varit lite långsam i backen två år. Hur är det att ha med sig in i touren?

– Det är den distansen jag är mest orolig för. Jag hoppas att det ska gå bättre i år.

ARTIKELN HANDLAR OM