Debutanten ramlade – och mejades ner

1 av 2
SPORTBLADET

Oberstdorf, Tyskland. Premiären i går var jobbig för Maria Gräfnings, 29.

Den var ändå inget mot dag två.

Först föll debutanten – sedan mejades hon ner av en italienska.

Det är sällsynt med hårda närkamper i längdskidor, men i damernas 10 kilometer klassiskt fick se något som liknade en hockeybentackling.

Maria Gräfnings är 29 år och gör sin första start i Tour de ski. Hon öppnade med att bli 61:a i lördagens prolog och startade därför på samma position i söndagens jaktstart. Svenskan var på väg att klättra ett par placeringar, men redan efter någon kilometer grusades det hoppet.

Gräfnings föll i en kurva efter en utförsbacke. Hon reste sig med vissa mödor och satsade upp mot en klättring framför henne. Men hon hade då så låg fart att italienskan Greta Laurent, som kom bakifrån, inte hann väja. Kollisionen såg otäck ut.

”Alla ben är hela”

Båda åkarna fortsatte ändå åka. Gräfnings gick i mål på plats 60, men då ska tilläggas att Claudia Nystad bröt och Martin Ek Hagen inte kom till start.

Efteråt hälsade damtränaren Mattias Persson att allt gått bra med Maria Gräfnings.

– Ingen fara. Alla ben är hela och rena, säger han.

Marit Björgen vann loppet storstilat och leder nu touren med nästan en minut före tvåan Heidi Weng. Bästa svenska blev Stina Nilsson med en fjärdeplats.

Förresten, undrar du hur det gick för italienskan Laurent? Efter fallet rasade hon genom fältet och slutade p 66:e och sista plats, drygt nio minuter efter Björgen.

ARTIKELN HANDLAR OM