Anklagar för mygel – DÅREN är tillbaka

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

OBERSTDORF. TYSKLAND. 2, 23, 12, 35, 15, 10, 19, 2, 3, 1.

Om ni inte förstår sifferserien kan jag ta den i ord:

Kungen är tillbaka.

Dåren är tillbaka.

Svenskarna har öppnat Tour de ski bra. Stina Nilsson var fyra och Emma Wikén sjua i dagens jaktstart över tio kilometer. Daniel Richardsson körde upp sig från plats 40 till 15, Marcus Hellner höll sig i täten på en distans han tidigare har tappat två minuter på och Calle Halfvarsson klarade ett stavbrott utan att hamna utanför pallen.

All heder åt dem. All heder åt Anna Haag för tolfteplatsen också.

Men just i dag, just efter att journalistklungan har skingrats och huvudpersonen traskat ut ur presscentret med rak rygg, är det bara att erkänna att han inte är svensk.

Provokatören tillbaka

Efter rattfyllan i maj och den påföljande rättegången har Petter Northug varvat goda resultat med 23:e- och 19:e-platser. Han har verkat bättre tränad än i fjol, men ändå har vi inte sett den maxfart som gör honom världsunik. Inte heller har humorn skymtat till, svaren i intervjuerna har pendlat mellan det buttra och det svårbegripliga.

Men efter vinterns första seger får vi nog finnas oss vid att känna igen Northug igen.

Hej, mästerspurtaren.

Hej, provokatören.

Petter Northug var öppen och glad på pressträffen inför touren. Han kom sedan trea i lördags och svarade efteråt i fullständiga meningar, vilket sannerligen inte varit fallet tidigare i vinter. Om sin lagkamrat Chris Jespersen sa han "jag tycker att han spenderar för många timmar i veckan på solarium. Han borde använda dem till att träna fart i stället".

I söndagens lopp var rent av kenyantaktiken tillbaka. Petter Northug låg ibland i täten av fältet, ibland längst bak, men självklart i god position inför upploppet, där han växlade upp och gled i mål som segrare.

Gestikulerade efter målgång

I målområdet pekade han tummen ner till kamerorna, men när norska kanalen NRK frågade om gesten skådespelade han fram sin oförståelse.

– Gjorde jag det? Jag tror att du är snurrig. Jag gjorde tummen upp, sa han.

När kanalen svarade med bildbevis anklagade han dem för mygel.

– Jag vet inte hur ni på NRK jobbar. Detta måste vara en manipulation.

Vi som sett Petter många år vet hur käften och stavarna kan gå lika fort. Han är antingen dåre och upploppskung, eller ingetdera. När han inte mår bra saknas den sista spurten. När han är tjurig finns varken solarie- eller konspirationsskämt.

Efter två av sju etapper leder Northug Tour de ski, tio sekunder före trean Calle Halfvarsson. De båda är vanligen de svagaste toppåkarna på den avslutande klättringen, så jag håller ännu ingen av dem som favorit till slutsegern.

Men med dagens lopp och allt däromkring visade Petter Northug att förra säsongen och den idiotiska majnatten är lagda bakom honom. Han är sådär obehagligt bra nu igen.

ARTIKELN HANDLAR OM