”Han lever i sin egen drömvärld”

Norrmannen likställde svenskens framgångar med reportern

1 av 2 | Foto: Foto: BILDBYRÅN, AP
Tummen ner Petter Northug vann jaktstarten på 15 kilometer 
i går. Vid målgång visade han tummen ner och 
senare var han sitt gamla jag 
genom att bland annat håna 
svensken Calle Halfvarsson.
SPORTBLADET

OBERSTDORF. Rond ett gick till Calle Halfvarsson. 

Rond två till Petter Northug, som i segeryran passade på att trycka ner svensken.

– Calle lever lite i sin egen drömvärld, säger han.

I lördags kom Calle Halfvarsson tvåa i Tour de skis första etapp. På slutet körde han snabbare än trean Petter Northug, vilket han glatt kommenterade efteråt.

– Jag är snabbare än Petter på avslutningarna oftast, sa han.

I går var rollerna omvända. Svensken såg ut att rycka på slutet av jaktstarten över 15 kilometer klassiskt, men Northug hann ikapp på upploppet och vann etappen.

Efter att ha blivit trea är Halfvarsson aningen försiktigare i omdömet av sin värsta konkurrent.

– Han visar i dag att han fortfarande har sprintresurserna i sig, säger han.

Northug, då?

Han håller inte igen efter den lilla revanschen, utan menar att han inte ens behövde spurta för att slå Calle Halfvarsson. Norrmannen påstår sig kunna köra mycket fortare.

Sprint i morgon

– Jag hade hög fart, så jag behövde bara se till att få ett eget spår. Men det var ju inga bra spurtare där heller, så då ser det ju bra ut ändå, säger han.

På sätt och vis står det 1–1 i tourdueller mellan de båda, även om Northug leder totalen medan Halfvarsson är trea.

I dag har båda åkarna vilodag, sedan väntar sprint i schweiziska Val Müstair i morgon. 

Calle tror sig kunna hänga med i täten hela vägen till söndagens avslutning upp för backen Alpe Cermis.

– Nu har jag fått kvitto att formen är bra också på de längre distanserna, så det ser lovande ut inför de kommande tävlingarna, säger han.

Utan Calle – seger

Rivaliteten mellan Calle Halfvarsson och Petter Northug är inte ny. Redan i november 2011 började norrmannen häckla den då oerfarne Halfvarsson, som vid flera tillfällen svarat självsäkert på norrmannens utspel.

Ekot av fyra års ordkrig märks i norrmannens svar. När Petter i går fick en fråga om Halfvarsson vände sig norrmannen mot reportern.

– Calle lever lite i sin egen drömvärld, även om han gör det bra. Om du ser på vad han har uppnått i mästerskap så är du och han jämna, säger Northug och syftar på att Halfvarsson hittills bara fått ihop ett VM-stafettsilver och noll OS-pallplatser.

– Det var likadant på OS i fjol. När Sverige vann hade de ju petat honom, och det lyckades, säger Northug.

FAKTA

FAJTER I SPÅR OCH MEDIA

November 2011: 

Calle Halfvarsson är en ny och lovande åkare i lands­laget när han förlorar en sistasträcka mot Petter Northug i en stafett i norska Sjusjöen. Petter firar segern med att gestikulera hånfullt när han bryter mållinjen och sedan döma ut den unge svensken. ”Jag tror att han borde hitta någon annan sport”.

Oktober 2013:

Efter två år av små duster berättar Halfvarsson att han studerat Northug på video för att kopiera hans avslutningar och försöka vända norrmannens egna vapen mot honom. ”Han kommer att bli chockad”, säger Halfvarsson.

Februari 2014:

Norska VG ber Petter Northug att måla sin drömlöpsedel, vad han helst av allt vill se hända på OS i Sotji. Petter målar ett jublande stafettlag, en gråtande gubbe och en gravid kvinna. ”Kris i Sverigelägret efter stafettnederlaget. Calle låg med Välbe före stafetten då Norge vann”, skriver han.

Januari 2015:

Calle Halfvarsson slår Petter Northug på tourens första etapp och säger sedan ”jag är snabbare än Petter på avslutningarna oftast”. När Petter vinner etapp två svarar han med att säga att Halfvarsson lever i en drömvärld och att han inte är en bra spurtare.

Februari 2015:

Northug och Halfvarsson möts på sista sträckan i VM-stafetten. Norrmannen klår svensken i ännu en spurt och firar med att hyscha mot Falun-publiken.

”Det går inte att slå Petter i en sån här bana”, säger Halfvarsson efteråt. Banan har kritiserats för att inte vara utslagsgivande nog.

ARTIKELN HANDLAR OM