Talar ut: ”Min värld rasade samman...”

Superstjärnan trodde att hennes karriär var över: ”Jag kände mig som en total amatör”

Foto: TT
Justyna Kowalczyk.
SPORTBLADET

Mitt under brinnande Tour de Ski.

Nu talar Justyna Kowalczyk ut om dopningsavstängningen för tio år sedan som höll på att förstöra hennes karriär.

– Hela min värld rasade samman, säger hon.

2005 stängdes Kowalczyk av i två år för att ha använt det förbjudna preparatet dexamethasone. Hon överklagade Internationella skidförbundets (Fis) beslut till idrottens skiljedomstol (Cas) och fick där rätt, varpå Cas förkortade avstängningen.

I en lång och öppenhjärtig intervju med polska sport.pl talar nu Kowalczyk ut och säger att hon chockades när den fällande domen kom.

– Jag trodde att min karriär var över. Hela min värld rasade samman inom loppet av ett par timmar. Jag hade ingen aning om att preparatet jag tog var otillåtet. Jag kände mig som en total amatör, säger hon.

”Kan fortsätta döma mig”

När Cas förkortade avstängingen riktade de samtidigt kritik mot Fis för att de inte tagit hänsyn till att Kowalczyk kunde visa upp medicinska dokument som motiverade användandet av dexamethasone, samt att substansen inte var prestationshöjande.

– Jag kan säga att jag lärt mig en läxa. Nu för tiden dubbelkollar jag alltid det jag stoppar i mig. Sedan kan folk fortsätta döma mig, det kommer de alltid att göra oavsett vad jag säger, men jag har sonat mitt brott, säger Kowalczyk.

31-åringen ligger just nu sexa i Tour de Ski, en minut och 57 sekunder bakom norska suveränen Marit Björgen.

ARTIKELN HANDLAR OM