Nu ska Halfvarsson knäcka sjukdomsgåtan

”I år ska jag vara superseriös...”

Calle Halfvarsson.
SPORTBLADET

Val Müstair. Varje år blir Calle Halfvarsson, 25, sjuk vid samma tidpunkt.

Nu tror han sig ha knäckt gåtan som ska ge framgång både i Tour de ski och VM.

– Jag ska verkligen vara superseriös, säger han.

Calle Halfvarsson har varit med i svenska landslaget sedan 2009. Han har ställt upp i ett VM och ett OS, men har inga individuella medaljer.

En bidragande orsak är att han ständigt tappar träningstid i början av året. Som på beställning kommer sjukdomen varje år under samma period, i slutet av januari eller början av februari.

Det skedde 2011, 2012 och 2013. I fjol kom magsjukan strax före OS och bidrog till att han petades från stafetten, där Sverige vann guld.

”Tränat för hårt”

I dag kör Calle Halfvarsson sprint i Tour de ski. Han är trea i totalställningen och borde ha god chans att behålla eller bättra på sin placering inför de avslutande fyra etapperna.

Ändå är VM i Falun det stora målet för 25-åringen. Därför är han fullt medveten om sin sjukdomshistoria – och hur han för första gången ska bryta mönstret och kunna träna hela vägen fram till hemmaspelen.

– Jag ska försöka ta bort den veckan i år, tänkte jag, säger han.

I förebyggande syfte ska den all­sidiga åkaren närmast överdriva försiktigheten efter touren. När han tänkt igenom vad som gått fel tidigare år finner han alltid att ivern att träna förstört för honom.

– Eventuellt har jag varit slarvig. Då jag verkligen behöver vila har jag kanske gått ut och tränat lite för hårt, och så har jag blivit sjuk.

Har det något att göra med hur du har ätit?

– Ja. Det är kost och allting. En sådan här tour är en urkörning av kroppen, så kommer man nära minsta lilla virus efteråt  så åker man på det.

Inget slarv i år

I förebyggande syfte har Calle redan tänkt igenom hemkomsten från tourens sista klättring. Han ska närmast överdriva sin noggrannhet, äta rätt och vila ordentligt för att skona kroppen.

– I år ska jag verkligen vara superseriös. Klart att man kan bli sjuk ändå, men jag ska göra allt jag kan, säger han.

Hur dåligt vore det inför VM om du blir sjuk ändå?

– Jag har haft sjukdomsperioder tidigare efter touren och ändå klarat att åka ganska bra på VM, som i Val di Fiemme (2013 kom han sjua, sjua och sexa individuellt och vann silver i stafett), men det bästa är om jag kan skippa det i år och bara får jobba på formen. Det är klart mycket mer optimalt om jag ska lyckas i Falun.

Kan bli läge för Hellner

Dagens grej på damsidan

Alla väntade sig att Marit Björgen skulle bli ikapp­jagad av Therese Johaug på söndagens klassiska jaktstart. Men i stället drygade Björgen ut ledningen till mer än en minut. Sprint är Johaugs akilleshäl och dagens jättekorta bana gynnar henne ännu sämre. Om inte den regerande mästaren överpresterar och går till kvartsfinal kanske Marit har avgjort innan ens hälften av touren är körd.

Dagens grej på herrsidan

Tschierv är en liten by i östra Schweiz. Senaste siffrorna jag hittar säger att 29 personer här pratar tyska och 119 rätoromanska. Fler invånare finns inte. Men just i de här trakterna växte giganten Dario Cologna upp.

Nu har schweizaren hemmaplan och hans

ansikte är uppklistrat över hela byn (tre-fyra affischer, alltså).

Dagens grej i svensklägret

Vem hade trott på två svenskar i tourens topp? Allt ljus har rättvist varit på trean Calle Halfvarsson, men om Marcus Hellner når långt i dagens sprint så blir han ett riktigt hot om totalsegern, eftersom han vid god form är fältets bästa klättrare. Han verkar vara i synnerligen god form.

ARTIKELN HANDLAR OM