Bergström: Pissade på dem som trodde på hans ursäkter

SPORTBLADET

Val Müstair. Nyss såg jag Petter Northug, på sin tjugonionde födelsedag, urinera mot en husvägg.

Sedan såg jag honom igen.

Då pissade han på alla som trodde på ursäkterna för rattfyllan.

Sportbladet Kristoffer Bergström.

Jag menar inte att vara osmaklig.

På skidtävlingar finns ont om toaletter, så folk kissar utomhus, också jag ibland. Det är inget fel att tömma blåsan mot en snöig vintervägg, det är rimligt, men ändå reagerade jag när norrmannen stod med ryggen utspänd som en spinnaker i ett sista toabesök före start.

Likafullt var det märkligt att höra att han fyller 29 år i dag. Det är så svårt att föreställa mig honom i triviala situationer, att också han blir sjungen för, får paket. Att han för en stund inte är det där spurt- och citatmonstret vi lärt känna.

Alla fyller år, alla kissar, men vanligen inkluderas inte Petter Northug i alla. Han är utanför klungan, rör sig annorlunda, pratar annorlunda, tänker annorlunda.

Se bara på bilden som lagkamraten Chris Jespersen publicerade under tisdagen. Ett par månader har gått sedan Petter körde rattfull, kraschade, flydde från brottsplatsen, ljög och förlorade körkortet för alltid (en norsk term som betyder fem år). Ändå poserar han glatt bakom ratten och är medveten om att kompisen Chris hashtaggar med "bacardi" och "full gas".

Ibland är det förjävligt

Jag har flera gånger anmärkt på norska vinteridrottare som skämtar. Jag har framträtt som en snusförnuftig, hudtorr farbror som vill vinna poäng genom att övertolka stjärnornas humor. Först bönar jag om fyndiga svar, sedan sågar jag dem som halkar till och är sexistiska eller fördomsfulla.

Jag brukar svara arga brevskrivare ungefär likadant. Det är jättebra att du skojar, men du slipper inte undan betydelsen ändå. Ett rasistiskt skämt är ofta lika illa som rasistiskt allvar.

I Petters fall är det svårt att svälja att han å ena sidan påstår sig ha fått en lektion för livet, å andra sidan gärna skämtar om att köra rattfull igen. Kommentarerna blandas lätt ihop: skämtar han hela tiden? Hur allvarligt ser han på sina brott?

Petter är en annan sort, det är ofta bra, men ibland är det förjävligt.

Tävlingsorten Tschierv är också en annan sort, en som är bra och förjävlig. Längst österut i Schweiz, på 1660 meters höjd, ståtar ett par stenhus, en väg, en dalgång, en bård av snöiga alper och inte mycket mer. Befolkningen är så liten att språkgrupperna inte återges i procent utan i personer: 145 talar rätoromanska, 16 tyska.

Byn ligger i dalen Val Müstair och är ett fäste för Schweiziska folkpartiet, som 2009 drev igenom förbudet mot minareter och gick till val 2011 med affischer av vita får som sparkade svarta över gränsen. I riket blev SVP största parti med 29 procent, i Tschierv fick de 78.

Skräckbudskapen har inte kommit upp inför höstens val än. Affischerna visar i stället traktens söner, längdåkarna Gianluca och Dario Cologna. Den yngre brodern är bland de sämsta i hela touren, den äldre kan mycket väl vinna sin fjärde totalseger på söndag, trots missräkningen på hemmaplan.

Petter Northug och Dario Cologna är två vitt skilda idrottare. Det är lockande att etikettera dem med motsatspar: den utåtriktade och den introverte, den vilde och den lugne, den ovanlige och den vanlige. Petter bråkar och kaxar sig och är bäst i världen vid valda ögonblick. Dario ler och är artig. Han är jämnare, mindre spektakulär, men i längden en bättre touråkare.

Vunnit sju lopp

Skillnaden syns i statistiken. Petter Northug har varit på pallen i 28 av de 63 etapper han hittills har kört i Tour de ski. Han har vunnit sju lopp, varav söndagens jaktstart var den senaste, men aldrig varit först upp för Alpe Cermis. Dario Cologna å sin sida har bara vunnit fem etapper, men däremot blivit totalsegrare tre gånger.

Det som premieras den här veckan är jämnhet. Du får gärna vara spektakulär, men det är bristen på plumpar som ger dig segern.

Dario blev sexa när Petter vann söndagens jaktstart. Dario åkte ut i kvarten när Petter blev tvåa i dagens sprint. Det är två bakslag för schweizaren, men ingen är förödande för segerchanserna. Cologna hinner ikapp de 1.03 han ligger bakom på någon av de tre kommande distanserna, eller så jagar han upp Northug i sista backen.

Nej, det känns som att det inte spelar någon roll vilka ovanliga vanligheter vi sett i dag. Kampen om touren står fortsatt mellan Martin Johnsrud Sundby och Dario Cologna, medan kampen om uppmärksamheten har Petter Northug redan vunnit.

Sportsligt kommer han förhoppningsvis att duellera med Calle Halfvarsson om tredjeplatsen. Så säger jag. Petter är av en ovanligare åsikt:

– Det blir krig mellan mig och Calle om jumboplatsen.

ARTIKELN HANDLAR OM