Raderade skandalbild – sågas av Northug

Foto: Bildbyrån / Instagram
Chris Jespersen tog senare bort den opassande bilden han publicerade på sin Instagram under måndagen.
SPORTBLADET

Tschierv. Efter rattfyllan: här poserar Petter Northug bakom ratten och refererar till sprit och "fullgas".

När lagkamraten raderade bilden blev norrmannen irriterad.

– Han är en kärring som tog bort den, säger Northug till NRK.

Natten mellan tredje och fjärde maj 2014 bröt Petter Northug mot lagen sex gånger. De grövsta förbrytelserna var att han körde bil med 1,65 promille alkohol i blodet och i förhör hävdade att en kompis hade suttit bakom ratten. I oktober månad dömdes norrmannen till 50 dagars fängelse, 185 000 kronor i böter och fick sitt körkort indraget.

Men på tisdagen satt Northug bakom ratten igen.

Kompisen och lagkamraten Chris Jespersen tyckte nämligen det var en bra idé att be Northug sätta sig i förarsätet och ta en bild för att locka till skratt. På bilden, som Jespersen lade upp på sin Instagram, gör Northug tummen upp och Jespersen skriver: Fått mig en ny chaufför för dagen. Han lägger till ett par ord, så kallade hashtaggs, bland annat spritsorten "bacardi" och "fullgas".

Fick kritik

Tilltaget kritiserades av norska nykterhetsrörelsen Actis.

– Det var en väldigt allvarligt olycka som Pette Northug var involverad i. Det kunde ha gått mycket värre än det gick. Det har framstått som att han är väldigt ångerfull för sina synder, men här är han med på ett skämt där det verkar som att han inte tar det så allvarligt ändå, säger generalsekreteraren Mina Gerhardsen till NRK.

Jespersen tog sedan bort bilden och bad om ursäkt.

– Jag kan bara beklaga. Det gick nog lite över gränsen, och det är alltid svårt att veta var gränsen går. Jag tror det flesta såg det som ett skämt, men säkert inte alla, säger Jespersen till NRK.

”Fegar ur varje gång”

Petter Northug tycker inte alls så. Också i efterhand står han på sig. Om någon ska kritiseras är det Jespersen, menar han.

– Jag var med och desajnade den själv. Jag tycker att han är en kärring som tog bort den. Det berättar lite om Chris. Han fegar ur varje gång, säger Northug till NRK.

När tv-kanalen frågar om han inte tycker sig ha gått över gränsen skakar han på huvudet.

– Nej, om det där är över gränsen kan ni inte hänga många minuter ihop med mig och Chris Jespersen.

ARTIKELN HANDLAR OM