Halfvarsson knappar in på Northug i totalen

Snöplig pallmiss – men nytt bra lopp av svensken

Foto: Foto: Bildbyrån
Calle Halfvarsson tog vinterns fjärde – fjärdeplats
SPORTBLADET

Toblach/Stockholm Calle Halfvarsson och Martin Johnsrud Sundby plockar sekunder på Petter Northug i totalen av Tour de Ski. I dagens klassiska distanslopp över tio kilometer knep Johnsrud Sundby tredjeplatsen före Halfvarsson som blev fyra.

Allra starkast var kazaken Alexey Poltoranin som vann dagens tävling före ryssen Belov.

Det ser bra ut för Calle Halfvarsson i totalen av Tour de Ski. I tourens fjärde lopp gjorde Halfvarsson ännu en bra tävling och knappade in på Northug som leder totalen. Det slutade dock med ännu en snöplig pallmiss för svensken som har börjat samla på fjärdeplatser.

– Det kändes mycket bättre idag än vad det gjorde igår, jag tröttnade lite på slutet. Jag är nöjd ändå men det är lite surt med en ny fjärdeplats, säger Halfvarsson till SVT Sport efter vinterns fjärde fjärdeplats.

Northug sliten

Halfvarsson ligger nu fyra i tourens totalställning och har drygt 13 sekunder upp till Petter Northug. Norrmannen slutade sjua i dagens lopp och fick se sig slagen av bland annat Belov, Johnsrud Sundby, Halfvarsson och Cologna som alla jagar honom i täten.

– Tour de ski är tufft, morgondagen blir viktig och inte minst på lördag, säger Northug till SVT Sport och medger att han är sliten efter många lopp.

Bra tävling av Richardsson

Dagens tävling vanns av Alexey Poltaranin som stakade sig till segern. Kazaken körde ovallat vilket visade sig vara ett segerrecept. Ryssen Evgeniy Belov blev tvåa, slagen med en halvsekund.

Även Daniel Richardsson valde ovallade skidor, svensken ledde länge loppet men slutade sexa när alla toppåkare gått i mål. Marcus Hellner hade en dålig dag igen och blev 27:a, minuten efter Poltaranin.

I morgondagens fristilsjakt har Martin Johnsrud Sundby och Calle Halfvarsson ytterligare möjligheter att ta in på Petter Northug.

– Har jag energi kommer jag inte vara en fegis och inte dra.

– Jag hoppas vi ska bli ett gäng som kan hålla uppe farten. Jag hoppas alla vi där framme hjälper till, säger Calle Halfvarsson inför morgondagens jakt.

FAKTA

Resultat 10 km klassiskt

1) Alexey Poltaranin 22:51,8

2) Evgeniy Belov +0,5

3) Maryin Johnsrud Sundby +4,4

4) Calle Halfvarsson +9,4

5) Dario Cologna +14,3

6) Daniel Richardsson + 20,4

27) Marcus hellner +59,2

43) Simon Andersson +1:20,8

24) Martin Johansson +1:22,0

Totalställningen i Tour de Ski

1) Petter Northug 1.16.54.6

2) Martin Johnsrud Sundby +1,5

3) Evgeniy Belov +6,4

4) Calle Halfvarsson +13,6

5) Alexey Poltoranin +26,5

6) Dario Cologna +54,8

7) Alex Harvey +1,07,8

8) Niklas Dyrhaug +1,16

9) Iivo Niskanen +1,31,1

10) Eldar Rönning +1,31,6

ARTIKELN HANDLAR OM