”Hade paktat med idioter om det hjälpt”

SPORTBLADET

Toblach, Italien Tro inte på rubrikerna, tro inte på vad åkarna säger.

Det som i morgon kan se ut som en pakt eller allians är något annat.

Det är fyra egon som råkat hamna bredvid varandra.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Under tisdagen svepte en feber över presskåren.

Tre svurna fiender låg i toppen av herrtouren, men när Calle Halfvarsson, Martin Johnsrud Sundby och Petter Northog talade om framtiden var hånen borta. I stället pratade de om taktik och samarbeid.

Naturligtvis renderade det rubriker. Här har media och åkarna skapat en verklighet där tre av världens bästa åkare avskyr varandra, och plötsligt gullas det.

Ett samarbete betyder ingenting

Jag var knappast den enda som fick uttala mig i norsk media om det verkligen kunde vara sant. Har vi fått en svensknorsk allians?

Jag svarade nej.

Förvisso har Petter Northug gjort eftergifter den här vintern för att ens få tävla för Norge. Han dyker upp på pressträffar igen och har skjutit upp lanseringen av den klädkollektion som skulle konkurrera med landslagets sponsorer.

Men att han ska samarbeta med Halfvarsson och Sundby betyder inte att de tre ska börja hänga på fritiden och skriva i varandras kompisböcker.

I dag misslyckades Northug på tio kilometer klassiskt medan Sundby, Halfvarsson och ryssen Jevgenij Belov tätade avståndet till norrmannen.

I morgon startar kvartetten inom 14 sekunder, vilket tyder på att de följer varandra så länge de orkar genom de 25 kilometerna i fristil.

En skock egoister

Nyss var paktsnacket igång igen här i Toblach. Åkarna har pratat med ledare, journalister och varandra.

– Jag hoppas att alla där framme hjälper till, säger Halfvarsson.

Och det är klart, de ljuger inte.

Och det är klart, tidningarna hittar inte på.

På ett sätt är det tal om samarbete, men tro ändå inte att det är altruism som ledsagar tourens fyra bästa åkare. De har inte förvandlats till Vänskapliga Fyran över natten.

Kvartettens siste man startar 41 sekunder före Dario Cologna och alla fyra i täten kommer slita för att behålla gapet neråt. Det kanske liknar en snäll grupp skidpolare, men är egentligen en skock egoister som förs samman av startlistan. De hade paktat med idioter och tölpar om det hade hjälpt dem i totalställningen.

De kommer inte dra en meter

Och tur är väl det?

Nu när längdsportens kärna, rivaliteten mellan Sverige och Norge, är försvagad av att de blågula är för dåliga i världscupen vore det fruktansvärt om de bästa svenskarna tydde sig till norrmännen för hjälp.

Halfvarsson är inte sådan. Han kommer inte att dra en meter mer än vad som gynnar honom. Samma sak med Sundby, Belov och Northug (som kanske inte gör ett skit för att hjälpa till).

Säkerligen kommer vi se Sundby dra upp farten i klättringarna, Northug hålla tempot i flackare åkning och Halfvarsson först ta in de 13,6 sekunder han ligger efter, sedan vila några kilometer för att sedan dra lika mycket som Belov.

Blir det så vore det i första hand ingen pakt.

Det vore vanlig längdåkning.

ARTIKELN HANDLAR OM