Halfvarsson: ”Räcker med två sekunder”

Foto: TT
SPORTBLADET

Toblach. Alla tror att Calle Halfvarsson, 25, måste skapa en lucka till rivalerna för att sedan ha en chans i slalombacken.

Men svensken har kommit fram till en alternativ plan för att vinna touren.

– Det räcker med två sekunder, säger han.

Fem åkare ser ut att göra upp om herrarnas Tour de ski.

I gårdagens klassiska lopp föll Marcus Hellner bort från täten medan schweizaren Dario Cologna och ryssen Jevgenij Belov kröp närmare ledaren Petter Northug. Nu återstår tre etapper, med start i dagens jaktstart över 25 kilometer i fristil, och förutom nämnda åkare är Martin Johnsrud Sundby och Calle Halfvarsson segerkandidater.

Sämre klättrare

Historien talar emot Halfvarsson och Northug. De två är sämre klättrare än övriga tre, vilket riskerar att ge utslag på den sista etappen upp för slalombacken Alpe Cermis.

– Jag tror att jag och Calle får storstryk av Martin Sundby upp för backen, sa Northug i tisdags.

Halfvarsson har tappat 1.30 respektive 1.40 de två senaste gångerna han kört tourens slutetapp. Han är införstådd i att bästa segerchansen är att skapa en lucka till Sundby och Cologna inför klättringen, för att sedan härda ut fram till mål.

Men Halfvarsson har en annan plan för att vinna. Ju längre touren går desto stabilare känner han sig, så numer tror han inte att det behövs något jättegap till Sundby på söndag.

– Det räcker med två sekunder, säger han.

Två?

– När vi kommer in i backen måste jag vara antingen framför eller strax bakom, så att jag har han rygg. Då räknar jag inte bort mina chanser. Jag tror att han är en bättre klättrare i det stora hela, men har jag en bättre dag tror jag att det kan gå.

”Har förberett mig”

Efter lite påtryckningar medger Sundby att han gäller som favorit till slutsegern. Men norrmannen kan inte svara på vilken sorts avslutning den här skidturnén kommer att få.

– Jag skulle gärna haft två minuter inför sista dagen, men jag har förstått att det inte blir så. Nu är jag förberedd på allt som kan hända. Att vi är fyra man in i sista backen kan vara ett scenario och det har jag förberett mig på.

Calle ses som en sämre klättrare än du. Hur stort försprång behöver han för att slå dig?

– Vi har sällan gått mot varandra i den backen. Det är som någon säger: de som är i bra form och har dagen är bra på att åka upp för den backen. Det är svårt att säga hur styrkeförhållande är på söndag, men det kommer vi märka.

FAKTA

DE GÖR UPP OM SEGERN I TOUR DE SKI

Herrar

Petter Northug, Norge

Placering: 1

Tidigare segrar: 0

Talar för: Formen är bättre än den varit på minst ett år. Har klivit ner från höghöjdsläger så att maxkapaciteten ska vara från i dag och över helgen.

Talar emot: Är med sin tunga kropp en ganska svag klättrare. Har tidigare tappat två minuter i sista backen.

Martin Johnsrud Sundby, Norge

Placering: 2 (+ 1,5)

Tidigare segrar: 1

Talar för: Har ökat sin träningsdos i år, vilket sett ut att göra honom ännu starkare än i fjol, då han vann touren.

Talar emot: Hade hjälp av laget i fjol, som bromsade på 35 km fritt. I år kan han inte räkna med Northugs eller Jespersens beskydd.

Jevgenij Belov, Ryssland

Placering: 3 (+6,4)

Tidigare segrar: 0

Talar för: Har smugit sig med i täten och är plötsligt trea. "Jag vill inte bli bästa ryss, jag vill bli bäst av alla i touren", sa han i går.

Talar emot: Den unge ryssen bröt inför sista etappen i fjol och har därför aldrig klättrar upp för backen.

Calle Halfvarsson, Sverige

Placering: 4 (+13,6)

Tidigare segrar: 0

Talar för: 25-åringen har växt ut till en komplett åkare. Behärskar både teknikerna och allt från längre lopp till sprint. Har till i år gått ner två kilo.

Talar emot: Har ändå två av sina sämre sträckor kvar: 25 kilometer fritt och klättringen upp för Alpe Cermis. Orkar han hålla i?

Dario Cologna, Schweiz

Placering: 6 (+54,8)

Tidigare segrar: 3

Talar för: Trefaldig mästare. Har erfarenheten som hjälper när man måste välja mellan att spara kraft eller snika bonussekunder på åttonde etappen, eller hur stum man kan gå sig i backen.

Talar emot: Hittills har favoriten halkat efter något. Knappar han inte in något av minuten han är efter i dag kanske luckan är för stor för att ta ikapp.

Damer

Marit Björgen, Norge

Placering: 1 (1.34 från tvåan Heidi Weng)

Tidigare segrar: 0

Talar för: att hon är duktig på längdskidor.

Talar emot: att hon kan bli träffad av blixten och bryta benet. Då blir nog segermarginalen under en minut.

ARTIKELN HANDLAR OM