Tidning: Northug kan missa VM

”Kan tvingas avtjäna fängelsestraffet inom kort”

1 av 13
Petter Northug talade ut om festnatten som slutade med att stjärnan körde rattfull och kvaddade sin bil. FOTO: VG
SPORTBLADET

Norske skidstjärnan Petter Northug riskerar att missa skid-VM i Falun i februari.

Han blir troligen tvungen att börja avtjäna sitt straff för rattfylleri inom kort, skriver norska tidningen Klassekampen.

Efter rattfyllekraschen i maj dömdes Northug till 50 dagars fängelse, som han sannolikt kommer att kunna avtjäna med fotboja. I normalfallet ska straffet börja avtjänas två månader efter det att kriminalvården fått domen, vilket skedde i november. Det betyder att avtjänandet är nära förestående, om inte skidstjärnan blir föremål för särbehandling, enligt tidningen.

”Inte tal om särbehandling”

Källor inom kriminalvården har till tidningen uttryckt oro för vilket intryck det ger om en idrottskändis särbehandlas.

– Vi behandlar alla fall med samma utgångspunkt. Här är det inte tal om att någon ska få särbehandling, säger frivårdschef Tore Råen till Klassekampen.

Han säger också att det inte kommit in någon ansökan om att skjuta upp straffet och detsamma bekräftas av Kriminalvården i Trondheim.

Den norske skidstjärnan representeras av advokatsällskapet Prétor och delägaren Rasmus Brodtkorb säger att de inte hört något från Kriminalvården.

– Jag kan bekräfta att vi representerar Northug i det här ärendet men vi har inte hört något från kriminalvården. Men de kan ju ha tiagit direktkontakt med Northug, säger han.

”Blir nog nästa höst”

Varken Northugs manager, Are Sørum Langås, eller hans tränare Stige Rune Kveen, vill kommentera uppgifterna till tidningen men Petter Northug själv har tidigare sagt att han inte tror att fängelsedomen kommer att påverka den här säsongen.

– Det blir nog nästa höst, sa den norske stjärnan i december.

Hans manager Are Sørum Langås kunde inte heller ge något klart besked:

– Vi räknar med, som Petter säger, att det löser sig på ett bra sätt, men vi känner inte till exakt status eller tidspunkt för planläggningen av straffet.

Fotnot: Skid-VM i Falun inleds 18 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM