Halfvarsson tvåa – påhejad av rivalen

SPORTBLADET

Toblach, Italien. När Calle Halfvarssons krafter tröt och han var nära att ge upp kom hjälpen från oväntat håll.

Norrmannen Martin Johnsrud Sundby peppade svensken i spåret.

– Det hjälpte inte jättemycket, men lite kanske…

"Fruktansvärt lopp, alltså".

Det säger Calle Halfvarsson och kraschar ner på en träbänk i presscentret i Toblach. Han har just kört ikapp 13,6 sekunder i början av jaktstarten och sedan hållit sig i tätkvartetten med Martin Johnsrud Sundby, Jevgenijv Belov och Petter Northug. I mål var han tvåa, två sekunder bakom segraren Northug, trots att han länge övervägde att ge upp.

– Det var helt sjukt vad jag gick mig stum. När jag hade några meter kvar till dem före backen kände jag att nu har jag gått på tok för fort. Det här kommer bli ett riktigt skitlopp, säger Halfvarsson och menar att han inte hade orkat om gapet upp till Northug varit lite, lite större.

– Hade jag fått gå ikapp sexton sekunder idag hade det varit kört.

Påhejad av rivalen

I efterhand berättar Calle att han varit nära att ge upp flera gånger under det 25 kilometer långa loppet. Räddningen var en kortsiktig tankemodell.

– Redan efter första varvet tänkte jag "jag ska försöka hänga med andra varvet, sedan får det vara bra". Efter att ha åkt andra tänkte jag "nej, jag ska hänga med tredje, sedan får det vara bra". Sådär åkte jag och tänkte hela loppet, säger han.

När det var som tyngst, när Sågmyrasonen varit uppe och dragit efter drygt halva loppet, var han beredd att se sig slagen.

Då ropade norrmannen Martin Johnsrud Sundby uppmuntrande ord till svensken.

– När jag gick ut på tredje eller fjärde varvet och släppte förbi allihop tänkte jag att nu är det kört. Då sa Martin "kör nu!" eller "kom igen nu!". Det hjälpte inte jättemycket, men lite kanske.

ARTIKELN HANDLAR OM